Siria și Turcia au fost lovite de cea mai mare catastrofă din ultimul deceniu.

Cele două cutremure care au lovit luni, 6 februarie, cele două state au ucis mii de persoane și au lăsat mii de victime și orașe distruse în urmă. Ajutoare din partea celorlalte state s-au trimis, dar majoritatea au fost orientate spre Ankara. Asta chiar dacă și Siria a fost afectată în egală măsură.

Două cutremure devastatoare au lovit luni, 6 februarie, Turcia și Siria. La finalul celei de-a doua zile după tragedie, bilanțul morților din cele două țări a trecut de 5.500. Asta în timp ce alți aproximativ 20.000 de cetățeni au fost răniți, printre care și copii. Iar salvatorii îi caută neîncetat pe supraviețuitori, printre ruine.

Turcia, țară membră NATO și apropiată de Occident, a cerut ajutor prin intermediul Mecanismului European de Protecție Civilă. Peste 70 de state au răspuns, iar mii de salvatori au ajuns deja în zonele afectate.

În Siria însă, situația este mult mai complicată. Nordul țării a fost distrus de seisme, iar numărul morților a ajuns la 1.600. Dar cu toate acestea, ajutorul se lasă mult așteptat. Nu pentru că nu s-ar dori, ci pentru că echipajele nu pot ajunge în zonele afectate.

Siria a primit ajutor doar de la Crucea Roșie și Rusia

Pentru că se află de 11 ani în război civil, granițele Siriei au fost închise. Așa că trecerea poate fi făcută doar printr-un singur punct, din Turcia. Germania a făcut apel la autorități să deschidă granițele. Iar un rol eșențial în acest sens are și Vladimir Putin.

Deschiderea graniţelor pentru a permite tranzitul este esenţială, astfel încât ajutoarele să ajungă acolo unde este nevoie. Este necesară intervenţia tuturor actorilor internaţionali, inclusiv a Rusiei, pentru a îndemna regimul sirian să permită accesul umanitar., a subliniat ministrul de Externe de la Berlin.

Până acum, doar ajutoarele Crucii Roșii și Rusiei au ajuns în Siria. ONU a transmis că e gata să intervină, de asemenea, dar accesul în țară este aproape imposibil.

În ciuda acestor explicații, voci din România acuză autoritățile internaționale că nu se implică suficient. Situația populației, și așa greu încercată de conflicte și sărăcie, este critică în aceste momente.

10 dolari pentru cineva de acolo este imens. Acolo un salariu minim este de 20 de dolari (…) Toată lumea trimite ajutoare în Turcia. În Siria afectată deja de război situația e și mai dramatică., a explicat Fawzia Rehejeh, de la Centrul Cultural Arab, conform Libertatea.