Reclamă

Sinuciderea a devenit un fenomen din ce în ce mai frecvent în rândul soldaților ruși răniți, desfășurați pe linia frontului din Ucraina, potrivit surselor media. Această tendință este observată în special printre cei implicați în „atacurile cu carne de tun”, unde lipsa de speranță pentru evacuare și tratament medical adecvat determină un sentiment acut de abandon. TVP World menționează că propaganda de la Kremlin încurajează soldații să prefere moartea capitulării.

Kiev Post relatează că mulți soldați răniți simt o disperare profundă și ajung să considere sinuciderea ca singura cale de scăpare. Proiectul ucrainean de stat „Vreau să trăiesc”, printr-o linie telefonică directă lansată în septembrie 2022, încearcă să ofere o alternativă, facilitând predarea soldaților ruși către partea ucraineană, în schimbul unei garanții de tratament uman, conform declarațiilor făcute de oficialii proiectului.

„Ei merg la fiecare asalt ca și cum ar fi ultimul, știind că nimeni nu va veni după răniți”, potrivit unui comunicat recent al proiectului „Vreau să trăiesc”. Mai mult, soldații sunt echipați mai degrabă cu instrucțiuni de suicid decât cu echipament medical adecvat, ceea ce agravează situația.

Înregistrări video și rapoarte media indică și comportamente extreme între colegii militari, inclusiv „eutanasierea” camarazilor grav răniți pentru a scurta suferința acestora. Surse din serviciile de informații militare ucrainene au declarat pentru Kiev Post că sinuciderile în rândul trupelor ruse au crescut, o tendință ce pare să se amplifice, susținând că aceasta este favorizată de intimidare și un sentiment de disperare totală.

Propaganda rusă construiește adesea o imagine eronată despre modul în care Ucraina își tratează prizonierii de război, dar inițiative ca „Vreau să trăiesc” subliniază interesul Ucrainei de a-i menține pe soldații ruși capturați în viață, pentru a-i folosi ulterior în schimburi de prizonieri. „Avem nevoie de ei în viață pentru că vor fi schimbați mai târziu”, a punctat sursa ucraineană.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro