Reclamă
Reclamă

Un studiu recent publicat în BMC Medicine dezvăluie faptul că singurătatea ar putea reprezenta o amenințare mai mare pentru sănătatea inimii decât obiceiurile alimentare nesănătoase sau fumatul.

Această cercetare aduce la lumină riscurile semnificative la care sunt expuse persoanele care nu sunt vizitate niciodată de familie sau de prieteni.

Singurătatea, mult mai gravă decât s-ar fi crezut

Echipa de cercetare condusă de Hamish Foster a analizat datele a peste 458.000 de adulți cu o vârstă medie de 56,5 ani, recrutați în perioada 2006-2010 prin UK Biobank.

Studiul a examinat cinci tipuri diferite de interacțiuni sociale, inclusiv confesiuni, singurătate subiectivă, vizite de la prieteni și familie, participarea la activități de grup săptămânale și trăirea singură.

Reclamă

Risc de deces cu 39% mai mare

Rezultatele au arătat că persoanele care nu au fost niciodată vizitate de prieteni sau familie au avut un risc de deces cu 39% mai mare. Cercetătorii au concluzionat că această izolare socială este asociată puternic cu mortalitatea din orice cauză și că aceste constatări pot fi utilizate pentru identificarea persoanelor cu risc crescut.

Singurătatea ne poate afecta grav sănătatea! Riscul de deces, cu 39% pentru oamenii singuri

Cercetarea a evidențiat, de asemenea, că persoanele care primeau vizite ale prietenilor sau ale familiei cel puțin o dată pe lună prezentau un risc semnificativ mai mic de mortalitate. Acest lucru sugerează că interacțiunile sociale pot avea un efect protector asupra sănătății și longevității.

Este important de menționat că datele din eșantionul de la UK Biobank nu sunt pe deplin reprezentative pentru întreaga populație a Regatului Unit, iar măsurile de interacțiune socială au fost auto-raportate și relativ simple.

Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat importanța continuării studiilor pentru a explora mai profund efectele altor tipuri de interacțiuni sociale și pentru a determina cât de multă schimbare în acest domeniu este necesară pentru a obține beneficii semnificative în cazul persoanelor izolate social.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro