Au trecut șapte zile de când Rusia a invadat Ucraina! Marile orașe au fost bombardate de trupele militare rusești, iar peste 2.

000 de civili și-au pierdut viața de la începutul invaziei. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că nu cedează și va lupta împotriva lui Vladimir Putin. Pe de altă parte, nici liderul de la Kremlin nu se lasă și își dorește cu ardoare să cucerească țara vecină. 

Nu este prima oară când Rusia se face vinovată de asemenea evenimente tragice. Conform istoricilor, în 1979, Rusia sau Uniunea Sovietică și-a trimis armata militară într-o țară care fusese luată în vizor de foarte mult timp. După ani întregi de atacuri și bombardamente, peste 14.000 de militari ruși au decedat, iar 416.000 de soldați s-au îmbolnăvit.

Cum a vrut Rusia să invadeze Afganistanul

Tot haosul a început în aprilie 1978, când armata Afganistanului îl înlătura de la putere pe președintele Mohammed Daoud Khan. La scurt timp, sovieticii au recunoscut noul guvern comunist al Partidului Democrat Popular care s-a format la 28 aprilie 1978, în frunte cu Nur Muhammad Taraki,

Noul guvern ales i-a făcut pe toți liderii locali tradiționalisă se îndepărteze. Din acest motiv au început conflicte anti-guvernamentale în nordul și estul Afganistanului. URSS a intrat în Afganistan, în 1979, încercând să consolideze regimul pro-sovietic instaurat la Kabul.

Atunci, rușii vedeau cum guvernul lor din Kabul a pierdut controlul asupra țării. Astfel, Rusia a început să trimită tot mai multe ajutoare militare: tancuri, artilerie, arme de calibru mic, avioane de vânătoare, elicoptere, consilieri militari și civili. În iunie 1979, în Afganistan se aflau 2.500 de consilieri militari sovietici și 2.000 de civili.

foto: social media

Rușii au avut pierderi mari în Afganistan

La câteva luni, Nur Muhammad Taraki a fost omorât, sufocat cu o pernă, execuția fiind comandată de Hafizullah Amin, principalul rival din Partidul Democrat al Poporului și ministrul apărării naționale. La finalul lui 1979, trupele sovietice Spetznaz au atacat casa lui Amin și l-au ucis pe los, recunoscându-l pe Babrak Kamal ca noul lider marionetă al Afganistanului, scrie Historia.

A fost clipa în care insurgenții islamici din Afganistan au declarat război invadatorilor. În februarie 1980, sovieticii controlau toate orașele mari, însă insurgenții dețineau aproape 80% din Afganistan. Cinci ani mai târziu, când eșecul din Afganistan a ajuns la urechile rușilor, liderii de la Moscova au decis să ia măsuri drastice.

Istoricii susțin că în războiul din Afganistan au luptat peste 600.000 de sovietici. Din nefericire, cifrele au fost devastatoare. Peste 14.500 de militari au fost uciși, alți 54.000 au fost răniți, iar 416.000 s-au îmbolnăvit de febră tifoidă, hepatită și alte boli extrem de grave. Drept urmare, Uniunea Sovietică a retras ultimele trupe militare din Afganistan, în urmă cu mai bine de 30 ani, după ce timp de 9 ani au ocupat teritoriul.