Sindicatul Polițiștilor Europeni (Europol) a emis o declarație fermă în urma accidentului de la Borșa de miercurea trecută, susținând că șoferii care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor ar trebui să fie judecați pentru intenție, nu din culpă. Incidentul a implicat un tânăr de 22 de ani care a intrat pe contrasens, ciocnindu-se violent cu o autospecială de poliție. Reprezentanții Europol au sugerat că, în astfel de cazuri, mașina devine o „armă albă”.
„Autorul accidentului grav de la Borșa, un tânăr de 22 de ani, provenit dintr-o familie înstărită și cunoscut sub pseudonimul ‘BURIK’, a primit un mandat de arestare pentru 30 de zile”, au declarat oficialii Europol. Tânărul a fost acuzat de vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului și refuzul de a se supune recoltării de probe biologice. Sindicaliștii Europol consideră că faptele sale ar trebui încadrate ca fiind comise cu intenție.
Accidentul a avut loc dimineața de Crăciun, când tânărul a izbit cu viteză o autospecială de poliție pe Drumul Național 18, pe raza orașului Borșa, rănind trei agenți de poliție. Imediat după incident, tânărul a fost reținut și arestat preventiv.
„Faptul că te urci la volan sub influența alcoolului și/sau a drogurilor înseamnă că îți asumi și însușești situația probabilă că, din cauza diminuării capacității de a conduce, poți genera o tragedie, ceea ce constituie o formă de intenție”, au adăugat sindicaliștii Europol. Acesta este motivul pentru care doresc ca procesul penal să aibă loc cu autorul în stare de arest, mai ales în contextul aderării României la Schengen și al riscului ca acesta să poată părăsi țara.
Polițiștii răniți în incident sunt în prezent în afara oricărui pericol, iar cazul rămâne sub investigație. Europol a subliniat necesitatea unor schimbări legislative care să reflecte gravitatea conducerii sub influența alcoolului sau a drogurilor, sperând ca aceasta să fie tratată cu mai mare seriozitate în instanțele de judecată.