Alianţa Sindicatelor din Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţii (ANTIC), membră a Blocului Național Sindical (BNS), solicită angajatorilor din IT și sectoarele afectate de o recentă ordonanță guvernamentală să compenseze diferențele salariale apărute ca urmare a eliminării facilităților fiscale. Decizia Guvernului a dus la o reducere semnificativă a salariilor nete pentru angajații din domeniile IT, Construcții și Agricultură, ale căror venituri au fost afectate cu sume cuprinse între 500 și 1.000 de lei lunar.
„Îi invităm pe angajatorii din IT şi din celelalte sectoare afectate să înceteze mascarada şi să îşi asume un rol responsabil în faţa angajaţilor lor. Acoperirea diferenţei salariale apărute ca urmare a eliminării facilităţilor fiscale este o datorie morală, mai ales în contextul în care aceste companii şi-au construit profituri uriaşe datorită acestor beneficii. Angajaţii din IT, Construcţii şi Agricultură nu trebuie pedepsiţi pentru deciziile statului. Este momentul ca marile companii să demonstreze că preţuiesc oamenii care le-au construit succesul şi să menţină intacte salariile acestora”, arată reprezentanţii ANTIC.
ANTIC critică dur atitudinea multor mari companii din domeniul IT, care, deși au beneficiat de generozitatea statului român prin facilități fiscale ani la rând, refuză acum să compenseze pierderile salariale ale angajaților. Sindicatele susțin că această mișcare pare o „răzbunare” îndreptată asupra propriilor angajați, mascată sub pretextul de a sancționa statul.
„În acelaşi timp, multe dintre aceste companii susţin, prin comunicate, că eliminarea facilităţilor ar putea duce la migrarea afacerilor şi a locurilor de muncă în alte ţări. Dar să nu uităm că, în compania mamă din alte ţări, un angajat IT primeşte de cel puţin trei ori mai mult pentru aceeaşi muncă – şi, de cele mai multe ori, în România, calitatea muncii depăşeşte standardele internaţionale”, se mai arată în comunicat.