Ți se întâmplă să poftești mereu la orice tip de desert care îți apare în față? Te trezești cu dorința de a pune poate o lingură generoasă de zahăr în cafea? De altfel, impulsul de a cumpăra de pe rafurile magazinelor sortimente variate de dulciuri, face trimitere tot către această problemă. În mod cert nu realizezi acest aspect, însă ai o dependență de zahăr. Aceasta poate avea la bază motive emoționale, pe care nu le-ai asocia niciodată cu un astfel de viciu.
Dulciurile, „tratament emoțional”?
Dulciurile sunt consumate de adulți și de copii deopotrivă. O industrie mutant care la nivel mondial aduce pe bandă rulantă bani mulți în buzunarele producătorilor. Toate cu un preț și mai mare însă: sănătatea consumatorilor. Asociația Americană a Inimii chiar recomandă consumul a 6 lingurițe de zahăr în cazul femeilor. De asemenea, pentru bărbați, „doza” maximă ar fi de 9 lingurițe pe zi.
Consumul dulciurilor ar avea însă la bază inclusiv problemele emoționale atât de prezente în societatea actuală.
Disconfortul emoțional puternic
Dacă te confrunți cu un anumit disconfort emoțional la birou, în relația de cuplu sau chiar în familie, cel mai probabil resimți subit pofta de a consuma dulciuri.
Ți-a fost încălcată o limită personală
Cu toții avem reguli nescrise pe care ne dorim ca cei din jur să le respecte. Atunci când acest lucru nu se întâmplă, apare frustrarea. În mod cert dacă ai dezvoltate dependența de a consuma dulce, vei avea impulsul respectiv într-un asemenea moment.
Încercarea de a-ți ascunde emoțiile te poate împinge spre a consuma dulciuri
Nu întotdeauna te poți exterioriza așa cum ți-ai dori. Mai ales în ceea ce privește mediul de lucru. Studiile arată ca cei mai mulți dintre oameni se autocenzurează atunci când se află în colectivul de muncă. In mod cert, dacă ai o zi proastă la birou, tinzi să savurezi rapid un dulce deseori nesănătos.
Stres cronic
Până acum câțiva ani, această terminologie nu era folosită. Modul în care societatea a evoluat, dorința de câștig, nevoia de a fi în pas cu lumea conduce spre astfel de „diagnostice” emoționale. Stresul cronic este de asemenea unul dintre factorii care te îndeamnă să consumi dulciuri.