În prezent, Simona Halep este suspendată temporar de Agenția Internațională de Integritate în Tenis, după ce la teste anti-doping i-a ieșit o cantitate mică de Roxadustat în sânge. Această substanță este interzisă de Agenția Mondială Antidoping, fiindcă mărește rezistența la efort fizic.
Totuși, sportivii care își administrează o astfel de substanță se expun la pericole grave de sănătate. Medicul Ionuț Nistor, de la Spitalul Clinic Dr. Parhon din Iași, a vorbit despre aceste riscuri la care se expun persoanele sănătoase care își administrează Roxadustat.
De ce nu poate fi folosit Roxadustatul în România
Medicul Ionuț Nistor a vorbit despre substanța care a fost descoperită la Halep în sânge și a explicat ce este aceasta, la ce este folosită și ce pățesc cei care își administrează acest medicament deși nu au nicio problemă. De asemenea, el a explicat că în România aceste medicamente nu sunt aprobate.
Roxadustatul nu poate fi folosit, momentan, la noi în țară fiindcă nu sunt studii de fază trei pentru toate moleculele, spune medicul. Totuși, substanța este testată în prezent pe pacienți.
„Studiile de fază doi sunt pe persoane sănătoase, iar de fază trei – când sunt testate pe pacienți cu astfel de afecțiuni. Există studii care dovedesc eficiența acestor medicamente pentru pacienții cu insuficiență renală, dar în prezent încă nu sunt autorizate pentru a fi folosite în România și nu le putem prescrie”, a declarat, marți, dr. Ionuț Nistor.
La ce se folosește Roxadustatul
Ionuț Nistor explică faptul că pastilele Roxadustat ajută creșterea valorilor unui hormon secretat ineficient de rinichi. Mai exact, majoritatea oamenilor care fac dializă au anemie, iar impactul acestei anemii distruge calitatea vieții. De ce? Fiindcă oamenii care se confruntă cu această situație se plâng că nu mai au energie pentru a face lucruri normale, cum ar fi mersul la magazin, o plimbare mică, etc.
Substanța Roxadustat ajută aceste persoane să își crească capacitatea de efort. Cu toate acestea, această capacitate vine la pachet cu riscuri de complicații mari.
La ce riscuri se expun sportivii
În acest context, specialiștii medicali nu recomandă administrarea acestei substanțe pe post de „energizant” pentru sportivii. Riscurile sunt colosale, se poate ajunge chiar și la deces.
„Va crește, într-adevăr, capacitatea de efort și nivelul hemoglobinei, dar riscurile documentate până în prezent sunt mari: evenimente trombotice, AVC, moarte subită prin infarct miocardic sau ischemie miocardică sau cerebrală”, a explicat medicul, conform Capital.ro.