Susținătorii și criticii președintelui sud-coreean destituit Yoon Suk Yeol își dispută simboluri americane într-o conflagrație politică ce are loc la mii de kilometri distanță de Washington. Vineri, în timp ce anchetatorii încercau să-l rețină pe Yoon pentru acuzații de insurecție, susținătorii săi fluturau steaguri americane și cântau The Star-Spangled Banner, încercând să oprească arestarea sa cu sloganuri precum „Stop the Steal”. Acest slogan este împrumutat de la susținătorii fostului președinte american Donald Trump, care contestă rezultatele alegerilor din 2020.
Opunându-se acestor manifestații, critici ai lui Yoon din Gwangju au recurs la simbolistica steagului statului Virginia, având motto-ul „sic semper tyrannis”. Steagul a fost afișat la Primăria Gwangju ca un semn de protest împotriva președintelui sud-coreean, relevând un nou înțeles în contextul actual – criticarea lui Yoon în ziua tentativei de reținere a acestuia.
Simbolurile americane au fost utilizate de ambele tabere în acest conflict, ilustrând influența pe care retorica politică din SUA o are asupra contextului sud-coreean. De mult timp, conservatorii sud-coreeni au arătat sprijin pentru alianța de securitate cu Statele Unite prin afișarea steagurilor americane la mitinguri. Totuși, adeptarea mesajului „Stop the Steal” indică paralele evidente între retorica lui Yoon și cea a lui Trump, în condițiile în care Yoon apără recent decretata lege marțială.
Yoon Suk Yeol se confruntă cu acuzații grave de insurecție și abuz de putere. Ancheta împotriva lui a întâmpinat rezistență vineri, când tentativa de reținere a eșuat după ore de confruntare cu garda sa prezidențială. Președintele a justificat proclamarea legii marțiale ca o măsură de a alerta partidele de opoziție pe care le consideră „anti-statale”, invocând acuzații nefondate de fraudă electorală.
Simpatizanții lui Yoon, printre care se regăsesc mulți vârstnici creștini protestanți, fac echipă comună cu grupuri similare ale susținătorilor lui Trump din SUA și văd în politica sa o paralelă cu cea a fostului președinte american. Yoon a mers până acolo încât să invoce jurisprudența Curții Supreme din SUA privind imunitatea prezidențială, încercând astfel să evite reținerea în fața acuzațiilor aduse.
În contrast, Gwangju marchează o distanțare de aceast simbolism. Steagul Virginiei, folosit în oraș de cei care îl critică pe Yoon, a ajuns aici nu ca un simbol al admirației pentru SUA, ci mai degrabă ca avertisment pentru președintele destituit. Primarul Kang Gi-jung a folosit imaginea steagului, postată alături de comentarii pe Facebook, ca simbol al inevitabilei căderi a celor ce abuzează de putere.
Tensiunea de sub siglele americane reflectă o confruntare mai profundă pentru direcția politică sud-coreeană, un conflict ce unește și desparte generații și viziuni divergente asupra democrației și guvernării.