Anchetele din România și Europa privind posibile ingerințe în alegerile prezidențiale din noiembrie 2025 trebuie să ofere populației cel puțin concluzii preliminare înainte de începerea campaniei electorale, subliniază eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan. „Cred că oamenii au dreptul să știe ce s-a întâmplat. Au dreptul să cunoască metodele folosite de cei care au încercat să influențeze în mod ilegitim alegerile din România”, a declarat acesta.
Potrivit lui Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, investigația europeană declanșată în decembrie de Comisia Europeană împotriva TikTok, din cauza eșecului limitării ingerinței în alegeri, a fost binevenită. În același timp, autoritățile române au inițiat o anchetă proprie pe acest subiect, sprijinită de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.
„Și eu cred că oamenii au dreptul să știe ce s-a întâmplat. Sper ca rezultatele investigațiilor să apară în următoarele săptămâni”, a subliniat Mureșan într-un briefing pentru jurnaliștii români.
Eurodeputatul a admis că anchetele inițiate de Uniunea Europeană împotriva platformelor TikTok și X pot dura luni de zile, dar apreciază că demararea lor este un pas înainte pentru reducerea riscului de propagare a știrilor false. Mureșan a menționat și că eforturile împotriva ingerințelor au fost mai reușite în Republica Moldova, datorită informării proactive a cetățenilor de către autorități înainte de alegeri.
„Noi am crezut că un astfel de tip de interferență nu poate avea loc la nivelul Uniunii Europene, într-un stat membru, dar între timp cred că toată lumea a înțeles că Federația Rusă dorește slăbirea Uniunii Europene”, a explicat eurodeputatul.
Mureșan a subliniat că este esențial să fie prezentate publicului măcar rezultate preliminare ale anchetelor înainte de votul din primul tur al alegerilor prezidențiale din România. „Oamenii trebuie să voteze în cunoștință de cauză. Trebuie să știe cum rețelele de socializare au fost folosite pentru dezinformare și manipulare”, a conchis el, afirmând că acesta este un aspect esențial atât la nivel național, cât și european.