În situația actuală cu o mare parte dintre magazinele mici închise, cu zeci de persoane care stau la cozi în fața hipermarketurilor este firesc că opțiunile noastre să se schimbe în ceea ce privește modul de a achiziiona.

În mod evident vânzările în mediul online au înregistrat creșteri uriașe.

Conform celor mai recente date disponibile, în anul 2019, un procentaj de 23% dintre românii cu vârste cuprinde între 16 și 74 de ani fau cumpărături online în ultimele 12 luni de 60%. Un procent clasat sub media Uniunii Europene. Astfel, țară noastră ocupă penultimul locin UE,  în ceea ce privește ponderea consumatorilor online în rândul românilor cu vârste cuprinse între 16 și 74 ani.

O analiză recentă a Eurostat pentru anul 2018 vizează firmele cu cel puțîn 10 angajați. Îngrijorător este că doar 12% dintre aceste firme românești aveau minimul de 1% din cifra de afaceri obținută prin vânzări online.

În prezent, realitatea arată că în România în plină pandemie unele industrii sunt în floare, iar altele nu ajung la linia de plutire. Potrivit datelor oficiale nu au crescut doar vânzările la dezinfectanți, hârtie igienică, făînă sau drojdie ci și la electrocasnice sau produse pentru îngrijirea copiilor. Mai mult, pe acestea din urmă românii preferă varianta comenzilor online evitând astfel interacțiunea cu alte persoane în supermarketuri.

În continuă scădere în această perioada au fost comenzile online la produsele de înfrumusețare sau îmbrăcăminte și încălțăminte.

Astfel, după doar câteva săptămâni de izolare românii au devenit mai selectiv iatunci când vine vorba de cumpărături, fie în magazine fie pe piață online. Având în vedere că starea de urgență nu se va încheia curând nu este exclus să mai fie înregistrate scăderi în acest sens.