Reclamă

Noul lider al Partidului Liberal Democrat și viitor prim-ministru al Japoniei, Shigeru Ishiba, propune formarea unei „alianțe de securitate comune” în Asia, similară cu NATO, cu scopul de a descuraja China de la utilizarea forței în regiune. Această propunere a fost însă întâmpinată cu reticență de către Washington, notează agențiile Reuters și EFE, citate de Agerpres.

După ce a câștigat alegerile primare din cadrul partidului, Ishiba și-a prezentat vineri prioritățile de politică externă și economică într-o conferință de presă, menționând intenția de creare a unei alianțe de securitate care să fie obligatorie din punct de vedere militar pentru membrii săi, „asemănătoare cu NATO”. El a explicat că există deja tratate bilaterale, cum ar fi cele dintre Japonia și SUA, Coreea de Sud și SUA, ori Filipine și SUA, pe care dorește să le integreze într-o alianță comună.

Viitorul premier japonez este un expert recunoscut în apărare și politică externă, având la activ mai multe publicații pe aceste subiecte, iar la vârsta de 67 de ani, are o lungă carieră politică, incluzând funcțiile de ministru al Apărării și Agriculturii și Pescuitului. Cu toate acestea, în partid este cunoscut drept un politician care aduce uneori controverse.

Propunerea unui NATO asiatic fusese deja detaliată de Ishiba într-un articol trimis săptămâna trecută centrului de reflecție Hudson Institute, în care argumenta că absența unei astfel de structuri de apărare colectivă în Asia crește riscul de conflicte. În ciuda respingerii de către Washington, unde oficialul Daniel Kritenbrink a catalogat ideea drept pripită, Ishiba și-a susținut viziunea, considerând că declinul puterii relative a SUA justifică o astfel de organizație.

El dorește ca noua alianță să combine nu doar acordurile bilaterale existente între SUA și statele din regiune, dar să implice și grupul Quad, care include SUA, Japonia, Australia și India, și acordurile AUKUS între SUA, Regatul Unit și Australia. Ishiba prevede că o asemenea alianță ar putea gestiona în comun arsenalul nuclear american din peisajul regional ca strategie de descurajare împotriva puterilor nucleare precum China, Coreea de Nord și Rusia.

Pe plan intern, Ishiba a subliniat nevoia de echilibrare a alianței militare cu SUA, vizând o supraveghere crescută asupra bazelor militare americane din Japonia, sensibile pentru populația locală. Aproape 50.000 de soldați americani sunt staționați în Japonia încă de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În domeniul economic, Ishiba a menționat că va continua strategia „noul capitalism”, promovată de actualul premier Fumio Kishida, urmărind stimularea consumului și luarea unor măsuri pentru a modera creșterea prețurilor. În plus, își propune să stimuleze natalitatea în contextul declinului demografic și îmbătrânirii populației.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro