Shaorma ajunge în România în anul 1979 prin intermediul unui libanez pe nume Nassar Ghaleb. Acesta venise pentru a face studiile la noi. În anul 1991 deschide un restaurant cu specific libanez, în apropierea Stadionului Ștefan cel Mare din Capitală. Ambițiile tânărului erau de-a face competiție doner-ului turcesc, care se bucura de notorietate în Europa.
În doar câteva luni shaorma a transformat cei câțiva clienți în șiruri lungi de oameni. În timp preparatul a fost preluat de mai mulți bucătari de origine orientală. Shaorma a fost îmbunătățită de bucătari de origini siriene, palestiniene și turcești.
Citeste tot
Shaorma
Shaorma devenise atât de notorie încât, ceva mai târziu, Nassar Ghaleb, a înființat prima fabrică de lipii din România. Se pare că shaorma românească este foarte diferită de cea specific arăbească. Shaorma tradițională conține sosuri pe bază de năut. Alte câteva ingrediente: salată tabbouleh, vinete, salată fattoush.
Shaorma românească este făcută după un principiu al diversității. Are la bază o lipie, care este umplută cu carne de pui, de vită sau de miel, cartofi prăjiți, roșii, castraveți murați, varză și diferite sosuri.
Nassar Ghaleb s-a născut în localitatea Joun, la o distanță de 40 de km față de Beirut. A avut o copilărie petrecută în natură, casa familiei sale era aproape de natură. Se pare că a plecat din țara sa pe baza conflictelor politice foarte violente. Ajunge în țară pentru a termina cursurile. Apoi lucrează până 1990 în Arabia Saudita, unde a lucrat ca inginer. Însă se întoarce în țară pentru a porni o afacere. Rețeta pe care a adus-o la noi în țară se baza pe cea din familia sa.
„Iubesc România mai mult decât țara mea. Acu două săptămâni am plecat în Liban și mai mult de zece zile nu pot să stau departe. Românii sunt oameni buni, te poți înțelege cu ei, te primesc la masa lor. Îmi place foarte mult Constanța. Îmi place și Iașiul, unde am făcut facultatea”, spune Ghaleb.
Shaorma cu pui
Sandwich cu lipie, sosuri, carne și legume
- 2 piepți de pui
- 3-4 cartofi
- varză proaspătă
- 1 ceapă galbenă
- 2-3 castraveți murați
- 1 pahar mic cu smântână slabă
- 2 căței usturoi
- 2 linguri ketchup
- 4 lipii medii
- sare&piper
-
Curăță și feliază cartofii pentru prăjit, feliază și frige pieptul de pui pe grătar și taie legumele mărunt.
-
Într-un castron, ia fiecare felie de piept de pui și mărunțește-o cu mâinile în fâșii lungi (ai mai mult spor decât cu un cuțit), rupând bucățile pe fibră.
-
Într-un alt castron, mărunțește usturoiul în smântână și amestecă, apoi adaugă sare și piper după gust.
-
Taie fin varza, ceapa și castraveții.
-
După ce ai prăjit cartofii, e timpul să asamblezi shaorma: încălzește puțin lipia la aragaz, pe focul dat mic, unge lipia cu sos de usturoi, apoi pune câte o pătrime din ingrediente în ordinea următoare: carne, cartofi, ketchup, urmate de varză, ceapă și castraveții murați.
-
Nu umple foarte tare lipia, astfel încât să poți ridică marginea de jos a acesteia peste ingrediente, și să o poți rula cu ușurință.
-
După ce ai strâns-o bine, îmbracă mâna cu o pungă alimentară și cuprinde partea de jos a shaormei, apoi ridică pungă încât să o înfășori strâns în jurul lipiei, încât să nu se desprindă în timp ce o savurezi.