Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt sărbătoriți de creștini în fiecare an pe data de 8 noiembrie.

Aceștia sunt cunoscuți drept conducătorii cetelor de îngeri și călăuze ale sufletelor spre Rai. În această zi, conform tradiției, se face marea pomenire a tuturor morților din familie, iar credința populară spune că nu se lucrează în această zi.

Patronii spirituali ai Jandarmeriei Române

În România, Sfinții Mihail și Gavriil sunt considerați patronii spirituali ai Jandarmeriei Române. Aceștia sunt venerați și apreciați pentru protecția și îndrumarea pe care o oferă oamenilor.

Rolul și semnificația Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil

Arhanghelul Mihail este considerat conducătorul oștilor cerești-îngerești, iar Arhanghelul Gavril a fost trimis de Dumnezeu să dea vestea Fecioarei Maria că va naște pe Mântuitorul Iisus. De asemenea, Gavril a dus vestea zămislirii Maicii Domnului către drepții Ioachim și Ana.

În folclorul religios românesc, Mihail este un personaj mai venerat decât Gavril. El este înfocat luptător împotriva diavolului și veghează la capul bolnavilor sau la picioarele lor, în funcție de soarta lor.

Mihail este adesea asociat cu Sfântul Ilie, în special atunci când acesta tună și trăsnește sau controlează grindina. De asemenea, Mihail ține sub control ciuma, asemenea Sfântului Haralambie.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavriil

În trecut, în Bucovina, Sfinții Mihail și Gavriil erau sărbătoriți pentru că se credea că aceștia sunt păzitorii oamenilor de la naștere până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora.

În credința populară, se spune că Arhanghelii asistă la Judecata de Apoi și sunt patroni ai casei. Ei ard păcatele acumulate de patimile omenești și purifică conștiințele prin post.

În unele zone montane, unde Arhanghelii sunt considerați patroni ai oilor, stăpânii animalelor obișnuiau să facă o turtă mare din făină de porumb numită „turta arieților”.

Aceasta era aruncată în târla oilor în dimineața zilei de 8 noiembrie. Se credea că, dacă turta cădea cu fața în sus, toate oile vor avea miei în primăvară.

Sfinții Mihail și Gavriil sunt sărbătoriți timp de trei zile, în 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi se numește „capul Arhanghelului”, a doua zi „mijlocul Arhanghelului”, iar a treia zi „coada Arhanghelului”.

Onomastica Sfinților Mihail și Gavriil

Peste 1,4 milioane de români își sărbătoresc onomastica pe data de 8 noiembrie, deoarece poartă numele Mihai sau Gabriel. Cei mai mulți români poartă numele Mihai, urmați de Gabriel. Există și alte variante ale acestor nume, precum Gabi, Gavriil, Mihail, Mihaela, etc.