Starețul Mănăstirii Bistrița, părintele Luca, într-o discuție recentă, a explicat că multe dintre rugăciunile oamenilor nu sunt ascultate deoarece nu sunt făcute corect. El a oferit un sfat clar despre cum ar trebui formulată o rugăciune, subliniind importanța recunoașterii voinței divine.
„Omul, când se roagă, așa ar trebui să înceapă: «Doamne, facă-se voia Ta. Nu vin la Tine cu voia mea; facă-se voia Ta»”, a declarat starețul. Conform părintelui Luca, apoi o persoană poate începe să își depene propriile gânduri, să împărtășească problemele cu care se confruntă și să solicite ajutor.
„«Am necazul acesta, sunt bolnav, am copilul cutare, și cutare și cutare» și spune tot. Iar, în concluzie, poate să adauge: «Iată, mi-am expus durerea. Facă-se voia Ta. Tu știi mai bine ceea ce îmi este de folos»”, a explicat părintele Luca.
El a continuat să discute despre ideea de minuni și rolul pe care îl joacă subiectul rugăciunii în realizarea acestora.
„Toate icoanele pictate corect sunt făcătoare de minuni. Dar chiar și o icoană realistă poate să devină făcătoare de minuni, datorită subiectului”, a spus părintele Luca. El a insistat asupra ideii că subiectul rugăciunii trebuie să fie pe „linia corectă de rugăciune și de cunoaștere”, pentru ca minunea să aibă loc.
Părintele Luca a avertizat că Dumnezeu nu va fi ascultător atunci când cineva îi cere ceva banal, ce ar putea fi rezolvat de persoana în cauză sau de aproapele ei. „Dacă-I ceri lui Dumnezeu un lucru pe care nu-l poți face tu și nici cei din jur – de exemplu, ai încercat toate posibilitățile pământești și nu mai ai nici o speranță decât la Dumnezeu, să facă o minune, să vindece pe cineva de cancer sau de Ebola, atunci Dumnezeu face minunea, pentru că numai la El este scăparea.”
În același timp, el a subliniat că o persoană trebuie să aibă o „gândire corectă” pentru a se ruga în mod adecvat, adică să renunțe la gândirea sa și să se unească cu gândirea și voința lui Dumnezeu. Părintele Luca a subliniat că dacă cineva nu face acest lucru și rămâne în egoismul său, rugăciunea sa devine „o formalitate și o jignire adusă lui Dumnezeu”.
Părintele Luca a încheiat cu o notă de precauție asupra rolului pe care îl joacă minunile în credință. „Biserica îndumnezeiește pe om fără minuni. Nu avem nevoie de minuni. Minunea este o manifestare de excepție și Dumnezeu o săvârșește atunci când crede El că e necesar.”