Reclamă

Deși ne-am bucurat de temperaturi mult mai ridicate decât normalul datei din calendar, bucuria nu a durat mult. De la începutul săptămânii în curs, temperaturile încep să scadă din ce în ce mai mult. Noaptea, în mai multe zone din țară deja se valori termice negative. Conducătorii auto trebuie să fie extrem de atenți la drum.

În zonele unde deja se instalează gerul, pe șosele apare poleiul, care le dă bătăi mari de cap șoferilor. Este foarte important ca aceștia să știe cum să se comporte la volan, pentru a evita accidentele. De asemenea, poleiul de pe poduri, pasarele, viaducte, ș.a., este extrem de periculos în această perioadă. De aceea, șoferii trebuie să fie informați cu privire la modul în care se pot proteja atât pe ei, cât și pe cei din jur. 

Sfaturi importante pentru toți conducătorii auto

Poleiul prezent pe poduri, viaducte sau pasarele se mai numește „gheața neagră”. Din păcate, acest fenomen este una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere grave în această perioadă. Chiar și șoferii experimentați întâmpină probleme serioase atunci când au de aface cu astfel de zone. 

Gheața neagră apare din cauza diferenței de temperatură prezentă între pod și sol. Aceste temperaturi, împreună cu vântul și umiditatea ridicată, provoacă așa numita gheață neagră. Aceasta este extrem de periculoasă pentru șoferi. 

Sfaturi importante pentru toți conducătorii auto din România! Puțini știu aceste detalii

Acest polei este prezent pe șosele dimineața, seara sau în timpul nopții. Ziua este greu să se formeze pe șosele, datorită temperaturii ridicate. Șoferii trebuie să fie foarte atenți la modul în care se reflectă lumina pe carosabil, atunci când se află la volan. Dacă suprafața șoselei este netedă și strălucitoare, atunci cu siguranță în acel loc se află gheața neagră, conform PlayTech.

Cum să evitați accidentele provocate de polei

Unul dintre cele mai bune moduri de a evita un posibil accident în aceste zone este reducerea vitezei cu care merge mașina. Chiar dacă „gheața neagră” nu se formează pe suprafețe mai mari de șase metri, viteza cu care conduce un șofer poate provoca, sau nu, un accident grav. 

Este important de știut că pentru a controla mașina în astfel de situații, în niciun caz șoferul nu trebuie să frâneze brusc. De asemenea, volanul trebuie ținut în direcția de mers, iar mașina nu trebuie bruscată sub nicio formă. 

În cazul în care scăpați controlul volanului din cauza poleiului, este important să schimbați viteza pe care o aveți cu una mai mică. Așa veți reuși să preluați din nou controlul mașinii. De asemenea, nu uitați că anvelopele de iarnă sunt absolut obligatorii în această perioadă, chiar dacă temperaturile momentan nu sunt negative. 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro