Vremea capricioasă a adus o creștere a numărului de coduri meteo în ultima perioadă, uneori cu până la trei avertizări pe zi. În acest context, dr. Tudor Ciuhodaru, medic de urgență, oferă un ghid simplu de supraviețuire în timpul furtunilor.
În spațiile deschise, ca pietoni, trebuie să evităm să ne adăpostim sub copaci sau în zone înalte în timpul furtunilor cu descărcări electrice. De asemenea, trebuie să ne ferim de obiecte conductoare precum stâlpi, turnuri sau structuri metalice. Nu trebuie să atingem pereții adăpostului și să evităm zonele cu risc de accidente, cum ar fi construcții în desfășurare sau copaci fragili.
Cum trebuie să ne protejăm în timpul furtunilor. Sfaturile medicului Tudor Ciuhodaru
În cazul în care suntem în mașină, trebuie să o oprim într-un loc sigur și să ne ferim de obiectele care cad, acoperind mașina cu o husă impermeabilă. În locuințe, este important să închidem toate geamurile și ușile și să deconectăm aparatura electrocasnică în timpul furtunii.
Statisticile arată că între 20 și 100 de persoane sunt afectate anual de furtuni și trăsnete, iar sute de persoane ajung la spital cu traumatisme variate. Trăsnetele pot avea efect letal, iar supraviețuitorii pot suferi sechele grave sau traume psihice.
Multe dintre aceste accidente ar putea fi prevenite prin respectarea unor reguli de protecție elementare, cunoscute și predate în școlile la orele de educație pentru sănătate. Dr. Tudor Ciuhodaru a depus un proiect de lege în parlament pentru a crește gradul de conștientizare în rândul populației.