Atât spitalele de pediatrie, cât și celelalte unități sanitare, sunt pline de pacienți care se confruntă cu gripe și viroze. Un cunoscut medic a explicat cum putem evita îmbolnăvirea de gripă în această perioadă în care peste tot sunt oameni răciți. De asemenea, celebrul medic a făcut și câteva recomandări în ceea ce privește tratarea gripei, în funcție de vârstă.
Cunoscutul medic Tudor Ciuhodaru, a explicat cum putem evita să contactăm gripa în această perioadă. De asemenea, el a făcut câteva recomandări importante despre cum ne putem trata în cazul în care ne îmbolnăvim, în funcție de vârsta pe care o avem.
Prevenția, pe primul loc
În primul rând, sunt importante măsurile de prevenție, susține medicul. Trebuie să ne protejăm atât pe noi, dar mai ales pe copii, fiindcă ei sunt cei mai afectați în aceste perioade. Un alt sfat important este să evităm aglomerațiile în zonele în care putem intra în contact cu persoane care prezintă simptome de răceală, cum ar fi tuse, strănut etc.
Tudor Ciuhodaru îi sfătuiește pe părinți să nu-și ducă copiii care au febră frisoane. Tușesc strănută le curg ochii, le curge nasul în colectivitate pentru că vor răspândi boala.
„Spălatul corect pe mâini, iar pe de altă parte, a nu duce mâna la ochi, la gură, la nas, după ce am tușit, strănutat sau după ce am atins suprafețele contaminate din autobuz, din tramvai, din zonele în care există riscul să fim contaminați cu astfel de patologii”, a explicat doctorul.
Cum putem evita gripa
Cei care se află în pericol în această perioadă sunt copii și bătrâni. Ei fac parte din categoriile vulnerabile. În acest context, medicul a dat câteva sfaturi despre ceea ce trebuie făcut în momentul în care ne îmbolnăvim, mai ales dacă avem în familie persoane care fac parte din categoriile de risc.
În cazul copiilor sub 5 ani, dar și a persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, tratamentul trebuie început cât mai rapid. Medicul explică că acesta este cu adevărat eficient în primele două zile. Persoanele care fac parte din categorii vulnerabile, cum ar fi copiii, bătrâni, persoanele bolnave de diferite afecțiuni cronice, trebuie să ajungă cât mai repede la spital sau la medicul de familie pentru a primi terapia adecvată.
În cazul copiilor, părinții trebuie să fie foarte atenți și să respecte exact cum trebuie ritmul sau dozele în care trebuie administrată o anumită medicație. Doctorul povestește că în trecut au fost cazuri extrem de grave, în care copiii au ajuns la terapie intensivă pentru că părinții au abuzat de medicamente.