La finalul vieții, fiecare om are mai multe regrete. Cu toții ne dorim să avem o viață liniștită, fără griji, ceea ce pare imposibil. Ei bine, lucrurile nu sunt chiar așa de grele cum ni le imaginăm noi. Iată ce sfaturi a lăsat părintele Ghelasie de la Frăsinei pentru cei ce își doresc cu adevărat o viață lipsită de complicații.
Părintele spune că noi, oamenii, avem mai multe daruri care, dacă sunt folosite cum trebuie, ne ajută să depășim chiar și cele mai grele obstacole din viața noastră.
Trăim vremuri tulburi, care ne afectează psihic, chiar dacă mulți dintre noi nu conștientizăm acest lucru. Iată ce sfaturi a lăsat părintele Ghelasie pentru cei care se confruntă cu situați neplăcute.
Sfaturi de aur pentru o viață liniștită de la Părintele Ghelasie
În primul rând, spunea părintele, nu trebuie să ne alarmăm și să ne pierdem încrederea în Dumnezeu, indiferent de gravitatea situației prin care trecem.
Nu trebuie să ne pierdem cu firea, ci să rămânem liniștiți, indiferent de greutăți. Mai mult decât atât, atunci când omul nu mai găsește nicio soluție pentru a ieși dintr-o problemă, Dumnezeu va avea grijă de asta.
Părintele Ghelasie spunea că teama, frica, tulburarea gândurilor, pierderea liniștii sufletești sunt a celor care nu cred în Dumnezeu.
Cel de-al doilea sfat de la Părintele Ghelasie este să nu ne contrazicem, să nu intrăm în conflicte cu persoanele de lână noi. Tăcerea, mai ales atunci când ne întâlnim cu persoane care gândesc total diferit de noi, este un semn al înțelepciunii.
Nu trebuie să ne contrazicem cu persoanele din jur
Atunci când o persoană apropiată greșește, însă nu recunoaște acest lucru, nu mai are rost să ne folosim de cuvinte și de argumente pentru a face să înțeleagă ce anume a greșit. Mintea lui este ocupată să se apere decât să privească liber lucrurile.
Persoanele care se contrazic ajung la un moment dat la mândrire, iar apoi la mânie împotriva aproapelui nostru.
„Când eșți mânios și pătimaș, în loc să te descarci, cere iertare, măcar și formal, că să îmblânzești fiarele patimii ce caută să te sfâșie”, spunea părintele.
Cel de-al patrulea sfat este să nu ne arătăm nevoința. Mai exact, este important să fim smeriți și să nu le arătăm oamenilor ce fapte duhovnicești ne întărește Dumnezeu să le împlinim.
În ultimul rând, pentru a avea o viață liniștită, nu trebuie să blamăm răul. Adică, nu trebuie să îi judecăm pe cei din jurul nostru, care nu știu ce face. Părintele explica că nu omul face rău în lume, ci diavolul. Dacă avem răbdare și suportăm răul din jur, atunci este un semn că ne apropiem de Dumnezeu.
Părintele Ghelasie: Trebuie să trăiești cu răul, să îl iubești!
„Trebuie să înveți să trăiești cu răul, să-l iubești, că dacă te lupți cu el, îl alimentezi, însă dacă îl iubești (dacă îl scufunzi în iubirea și lumina lui Dumnezeu), îl distrugi, moare. E o luptă rafinată în care trebuie să lucrezi cu înțelepciune, nu trebuie să alimentezi răul în nici un fel și, pentru această, nu trebuie să intri în contradicții și dispute”, explica părintele Ghelasie.
În final, poate chiar cel mai important sfat, este acela că la sfârșitul vieții ne vom da seama că doar smerenia și dragostea contează. De aceea, știind acest lucru din timp, trebuie să lucrăm mai mult la aceste lucruri.
„Să păzim, deci, smerenia, dragostea de Dumnezeu și de aproapele, căci, în față bolii și a morții rămân smerenia și iubirea, celelalte daruri întorcându-se la Dumnezeu”, zice Cuviosul Ghelasie de la Frasinei, citat de crestinortodox.ro