Puneți un măr între cartofi pentru a-i împiedica să se înmulțească! Încă mai au colți? Puteți mânca cartofii, însă tăiați colții și zona din jurul lor. Conțin solanină, o otravă periculoasă.
Temperatura ideală la care să depozitezi cartofii este cuprinsă între 5 și 10 grade Celsius.
1.Cum să depozitezi cartofii astfel încât aceștia să nu mai încolțească
Majoritatea frigiderelor sunt reglate la 3 grade Celsius, ceea ce înseamnă cu 2 grade mai puțin decât temperatura minimă recomandată. Dar temperatura camerei este de obicei cu mult mai mare, de la 18 la 21 de grade. Dacă nu aveți niciun loc rece de depozitare, puteți să îi depozitați în frigider.
Cartofii trebuie puși într-o pungă de plastic perforată, pentru a reține umiditatea și pentru a le asigura ventilația. O altă variantă de depozitare este și cea la temperatura camerei. Poți ține cartofii la temperatura camerei pentru câteva săptămâni. Însă, după o perioadă, cartofii vor deveni mai moi și vor începe să încolțească.
Temperaturile ridicate fac cartofii și mai susceptibili la boli. Depozitarea acestora în frigider duce la transformarea amidonului în zahăr și la schimbarea culorii în timpul prăjirii. Fierberea sau coacerea cartofilor nu afectează culoarea acestora. De asemenea, este recomandat să nu congelezi cartofii.
2.Depozitarea cartofilor în funcție de umiditate și întuneric
Cartofii au nevoie să fie depozitați la întuneric, unde razele de lumină nu au acces la ei. Mai mult, aceștia au nevoie de umiditate și ventilație. Condițiile optime presupun o umiditate de 90-95%. Dacă o să ții cartofii în frigider pentru câteva săptămâni, verifică constant punga în care se află, pentru a te asigura că nu formează mucegai, din cauza lipsei de ventilație.
Lumina stimulează acumularea de clorofilă și schimbă culoarea cartofilor în verde. Puteți tăia micile porțiuni verzui, dar aruncați acei cartofi care au porțiuni foarte mari de verde, deoarece aceștia pot conține compuși toxici. Depozitează cartofii în pungi de culoare închisă sau într-o cutie de carton.
3.Sfaturi
Dacă cumpărați cartofi și nu aveți un loc unde să îi depozitați în condițiile optime, achiziționați doar cantități mici. Pentru a evita încolțirea cartofilor este recomandat să depozitați un măr între cartofi.
În ceea ce privește consumarea cartofilor încolțiți se recomandă îndepărtarea totală a colților și a zonelor din jurul lor, deoarece aceștia sunt foarte periculoși asupra sănătății noastre. Colții cartofilor încolțiți conțin solanină, o otravă extrem de periculoasă.
Solanina este un alcaloid sterolic toxic, având o structura de 27 atomi de carbon. Din cauza faptului că acești alcaloizi se pot găsi sub formă heterozidică, mai poarta denumirea și de glicoalcaloizi. După cum indică și numele său, compusul se întâlnește în diverse organe ale reprezentanților familiei Solanaceae, precum: cartoful ,roșia și vânăta.
Solanina poate fi întâlnită în tulpină, fructe sau tuberculi (la încolțire). Are o puternică acțiune toxică (în cantități foarte mici), fiind utilizată mai ales pentru proprietățile sale ca fungicid și pesticid. Alături de ea în tuberculii de cartofi încolțiți se întâlnește și chaconina, un alt glicoalcaloid. În general conținutul de solanină este direct proporțional cu culoarea verde a tuberculilor (culoare dată de clorofilă), ceea ce duce la deteriorarea lor . În general nivelul maxim de solanină admis trebuie să fie sub 0,2mg/g.