Analiștii financiari recomandă ca fiecare gospodărie să aibă un fond de urgență și unul de siguranță, pentru a face față situațiilor neprevăzute, fără a intra în panică.

Atenție, între cele două fonduri există o diferență pe care o veți afla în rândurile de mai jos. 

Așadar, în cazul unor evenimente neașteptate, precum blocarea bancomatelor sau aglomerații la bănci, ar fi util să avem o sumă de bani de care să ne putem folosi pentru a ne descurca într-un termen scurt. 

Câți bani ar trebui să avem în casă pentru situații de urgență

Potrivit analistului economic Irina Chițu, suma de bani pentru situații de urgență pe care ar fi bine să o avem în casă poate varia în funcție de cheltuielile pe care le avem, dar ar trebui să fie cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. Cu toate acestea, poliția ne sfătuiește să nu păstrăm prea mulți bani acasă, din motive de siguranță. 

Fondul de siguranță, pe de altă parte, reprezintă o rezervă de 3-6 salarii, care ne poate ajuta să supraviețuim în cazul în care veniturile noastre scad sau ne pierdem locul de muncă. Irina Chițu recomandă ca acești bani să fie ținuți în bancă, deoarece aici sunt în siguranță. Este bine să avem bani în euro, deoarece aceștia nu se devalorizează. 

Sfat important pentru toți românii! Câți bani ar trebui să avem în casă pentru situații de urgență

Orice sumă de bani ne poate ajuta într-o situație de criză

Este important să fim atenți la datoriile pe care le avem și să acționăm cu prudență în perioadele de criză. Chiar și o sumă mică de bani ne poate salva dintr-o situație dificilă, iar fondurile de urgență și de siguranță ne pot ajuta să trecem peste momente grele, fără a fi nevoiți să apelăm la soluții extreme. 

Așadar, după cum am scris mai sus, fondul de urgență se referă la o sumă de bani de care avem nevoie pentru a ne descurca în situații critice, pe un termen scurt. 

Fondul de siguranță, pe de altă parte, reprezintă o sumă de bani pe care o putem utiliza pentru a ne atinge obiectivele financiare pe termen lung.