Reclamă

Ideea a câștigat treptat amploare și ar putea determina o reevaluare a strategiilor guvernamentale de a face față virusului.

Spania cere ca virusul Covid-19 să fie tratat ca o boală endemică, precum gripa. Devenind prima națiune europeană importantă care sugerează în mod explicit că oamenii trăiesc cu el.

Ideea a câștigat treptat amploare și ar putea determina o reevaluare a strategiilor guvernamentale de a face față virusului. Secretarul britanic pentru Educație, Nadhim Zahawi, a declarat duminică pentru BBC că Regatul Unit „se află pe calea tranziției de la pandemie la endemică”.

Ce se dorește la nivel european

Sfârșitul pandemiei e aproape. Europa începe să ia în considerare tratarea Covid-ul ca pe o gripă
Pexels

Ratele mai scăzute de spitalizare și deces ale variantei omicron, în ciuda infecțiilor record, l-au determinat pe premierul spaniol Pedro Sanchez să susțină perspectiva tentantă ca Europa să treacă dincolo de restricțiile de tip pandemic asupra vieții normale.

„Trebuie să evaluăm evoluția Covid de la o pandemie la o boală endemică”, a spus Sanchez într-un interviu radio, luni. Adăugând că guvernele europene ar putea avea nevoie să evalueze boala cu parametri diferiți decât cei utilizați până acum.

În ciuda faptului că are unele dintre cele mai ridicate rate de Covid din Europa, Irlanda va menține un sistem de vaccinare voluntară, potrivit premierului Michael Martin. Guvernul belgian vrea să ofere oamenilor „o alegere liberă”, a spus premierul Alexander De Croo.

Multe țări scurtează perioadele de carantină în timp ce încearcă să mențină în funcțiune serviciile esențiale. Cel mai recent este Republica Cehă, care de marți solicită persoanelor infectate cu Covid-pozitive să se izoleze timp de cinci zile. În scădere de la cele două săptămâni.

Efortul a venit când Spania a raportat aproape 692.000 de cazuri noi în ultimele șapte zile. Cu 13,4% din paturile de spital folosite pentru pacienții cu Covid, potrivit datelor Ministerului Sănătății. Aceasta se compară cu 13,8% cu un an mai devreme, când numărul de cazuri săptămânale înregistrate era puțin peste 115.000.

Dacă țările europene reușesc să relaxeze restricțiile în următoarele săptămâni, experiențele de anul trecut vor rămâne o poveste de avertizare. Danemarca a eliminat toate restricțiile Covid toamna trecută. În timp ce Țările de Jos au renunțat la toate cerințele de mascare. Ambele țări au în prezent unele dintre cele mai mari rate de cazuri din Europa și au reimpus restricții.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro