În cadrul ședinței de lucru desfășurate joi și vineri, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a aprobat canonizarea a 16 noi sfinți români. Printre aceștia se regăsesc nume cunoscute precum părinții Arsenie Boca, Sofian Boghiu, Paisie Olaru, Dumitru Stăniloae și Ilie Cleopa. În lista aprobată se numără și părintele Ilie Lăcătușu.
Decizia Sinodului a atras atenția Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, care a semnalat controversa legată de posibilul trecut legionar al părintelui Lăcătușu. Directorul institutului, Alexandru Florian, a declarat pentru G4Media: „Pe site-ul de știri al Patriarhiei, Basilica.ro, este o informație despre probabila canonizare a preotului Ilie Lăcătușu. Eu sper, având în vedere atitudinea rezervată de până acum a Patriarhiei Române față de colaborarea unei părți a clerului cu Mișcarea legionară, că este vorba numai despre o solicitare și nu de o decizie deja luată.”
Institutul a evidențiat faptul că în perioada 1942-1943, părintele Lăcătușu a slujit în Transnistria, teritoriu ocupat de la URSS de România condusă de Ion Antonescu, aliat al Germaniei naziste, și nu există dovezi că ar fi intervenit în favoarea evreilor deportați acolo. „La Odesa în toamna 1941 a fost un pogrom cu peste 20 de mii de victime, județul Râbnița a fost un loc de deportare, iar în oraș a funcționat un lagăr. Cred că nu greșesc dacă afirm că a slujit, cel puțin, cu indiferență față de aproapele lui”, a adăugat Florian.
Tema canonizărilor a fost abordată ca primul punct în seria hotărârilor adoptate de Sinodul BOR: „Aprobarea canonizărilor pentru 16 sfinți români, urmând ca textele liturgice ale unora să fie completate, iar ale tuturor să fie ajustate într-o viitoare ședință a Sfântului Sinod.”
Părintele Patriarh Daniel a menționat că textele au fost supuse aprobării Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei deoarece cei canonizați și-au sfârșit viața pământească pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Bucureștilor, parte a Mitropoliei Muntenei și Dobrogei.
Născut în 1909, Ilie Lăcătușu a fost hirotonit preot în 1934 și a slujit în mai multe parohii, inclusiv în perioada războiului în Transnistria. După 1945, el a fost arestat de regimul comunist și a petrecut mai mulți ani în diverse lagăre. A slujit ca preot în diferite localități până la pensionarea sa în 1978 și a decedat în 1983. Din anul 2000, Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române a deschis un dosar de canonizare pentru Ilie Lăcătușu.