Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir este sărbătorit în fiecare an pe 26 octombrie de către creștinii ortodocși. A fost prefect al Tesalonicului în timpul domniei împăratului roman Maximian și a fost martirizat pentru credința sa în Iisus Hristos.

Trupul său a fost îngropat cu cinste, iar din mormântul său au început să curgă picături de mir, prin care s-au săvârșit multe minuni. De aceea, el este cunoscut ca „Izvorâtorul de Mir” și este considerat un sfânt puternic, capabil să ajute în diverse probleme.

În ziua prăznuirii sale, creștinii ortodocși se roagă către Sfântul Dimitrie pentru a primi ajutor și protecție în momente de mare necaz. Această rugăciune este rostită cu credință și încredere în puterea sfântului:

Rugăciune pentru Sfântul Dimitrie

„Sfinte Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtor de Mir, ne rugăm ție în clipe de mare necaz pentru a ne apăra de primejdia care ne înconjoară. Așa cum tu ai reușit să nu te închini la idoli și la dușmanii lui Hristos, tot așa ajută-ne să-i biruim pe toți dușmanii noștri, știuți și neștiuți.

Sfinte Mare Mucenic, dă-ne putere și binecuvântează-ne să-i învingem pe cei care vor să ne aducă pagubă și să ne despartă de persoanele pe care le prețuim și le iubim. Așa cum l-ai ajutat pe Nestor să-l învingă pe crudul lie, cel care omora creștinii din Salonic, tot așa ajută-ne pe noi să scăpăm de dezbinare, ură și răzbunare. Ajută-ne să scăpăm din cele mai cumplite primejdii. Roagă-L tu pe bunul Dumnezeu să ne dăruiască nouă marea Lui milă. Amin!”

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir: Rugăciunea făcătoare de minuni

Despre Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir

Sfântul Dimitrie s-a născut în cetatea Solun din părinți dreptcredincioși. Tatăl său era voievod în acea cetate și, deși ascundea credința în Iisus Hristos și Îi slujea în secret, creștinii ortodocși erau omorâți de conducătorii păgâni. În casa sa, avea o cameră specială pentru rugăciune, în care se aflau două sfinte icoane împodobite cu aur și pietre scumpe: o icoană a Mântuitorului nostru Iisus Hristos și o icoană a Preasfintei Sale Maici, Fecioara Maria.

După moartea tatălui său, Dimitrie a fost numit voievod al cetății Solun. Împăratul Maximian i-a poruncit să curețe patria de creștinii ortodocși, ucigându-i pe toți cei care mărturiseau numele lui Iisus Hristos. Însă Dimitrie a mărturisit înaintea tuturor că Iisus Hristos este Dumnezeu Adevărat, Dumnezeu Cuvântul. În loc să-i ucidă pe creștini, el i-a adus pe mulți păgâni la adevărata credință. Împăratul a aflat despre aceasta și a poruncit ca Dimitrie să fie întemnițat și apoi ucis cu sulițele.

În timpul martiriului său, lângă Dimitrie se afla slujitorul său, Lupul, care a luat haina și inelul său înmuiate în sângele mucenicesc și a făcut multe minuni cu ele.