Reclamă

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, cunoscută și sub numele de „Sfânta Maria Mică”, are o semnificație specială pentru peste 2 milioane de români care poartă numele de Maria și Marian sau derivate ale acestora.

Această sărbătoare marchează hotarul astronomic dintre vară și toamnă și anunță începutul unor activități specifice, precum culegerea plantelor și fructelor tămăduitoare, bătutul nucilor, culesul viilor, semănatul grâului, orzului și secarei de toamnă.

Tradiții de Sfânta Maria Mică

Conform tradiției populare, de Sfânta Maria Mică este interzis să facem treburi gospodărești, să spălăm rufe sau să facem curățenie în casă. Aceste interdicții au rolul de a evita atragerea răului și de a păstra un mediu pur și curat în ziua de sărbătoare.

arhivă presă

Rugăciuni și dorințe în ziua Nașterii Maicii Domnului

În această zi, se spune că rugăciunile femeilor care doresc să aibă copii sau care sunt însărcinate sunt ascultate în mod special de Maica Domnului, care le va ajuta să aibă o naștere ușoară și sănătoasă. De asemenea, cei care doresc să se căsătorească se pot ruga Maicii Domnului pentru a-și găsi perechea potrivită.

Credincioșii țin candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria și împart din fructele toamnei pentru sufletele celor decedați. Aceste gesturi simbolice aduc lumină și binecuvântare în casele și sufletele credincioșilor.

Multe biserici și mănăstiri din România își sărbătoresc hramul în ziua Sfintei Maria Mici. Printre acestea se numără Mănăstirea Sămurcășești din comuna Ciorogârla, județul Ilfov, Mănăstirea Pissiota din comuna Poenarii Burchii, județul Prahova și Mănăstirea Christiana din Capitală. De asemenea, și una dintre cele mai vechi biserici din București, situată pe strada Trei Scaune, are ca hram Nașterea Maicii Domnului, alături de alte lăcașuri de cult din Capitală.

În Arhiepiscopia Iașilor, 82 de parohii și cinci mănăstiri, precum Hadâmbu, Sihăstria, Vorona, Tazlău și Dumbrăvele, își prăznuiesc hramul în această zi. În Iași, Biserica Tălpari este cel mai cunoscut locaș de cult dedicat Nașterii Maicii Domnului. În sudul Moldovei, în Episcopia Dunării de Jos, va fi sărbătorită Mănăstirea Cudalbi (Gologanu), din județul Galați.

Cele patru mari sărbători creștine dedicate Sfintei Fecioare Maria sunt: Nașterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) și Adormirea Maicii Domnului (15 august). Aceste sărbători sunt momente importante în calendarul creștin, în care credincioșii aduc omagii și se roagă pentru protecția și binecuvântarea Maicii Domnului.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro