În fiecare an, pe data de 25 noiembrie, se sărbătorește Sfânta Ecaterina. Potrivit tradiției, aceasta a fost o sfântă fecioară, care la începutul secolului al IV-lea a fost martirizată. Ea a fost o prințesă și studentă remarcabilă și a devenit creștină în jurul vârstei de 14 ani.
Femeile țin cont de mai multe obiceiuri atunci când vine data de 25 noiembrie. De exemplu, se spune că femeile care nu își găseau sortitul, posteau pe data respectivă pentru a-și găsi soțul. De asemenea, cele măritate, dar care aveau probleme în familie, posteau și ele pentru ca Sfânta Ecaterina să le ajute să se împace cu soții lor.
Sfânta Ecaterina: Ce trebuie să facă fetele nemăritate
Se spune că fetele nemăritate care țin post în această zi importantă vor avea parte de un soț bun în viitor. Pe de altă parte, cele măritate, dar care au un soț rău și postesc, fie bărbatul se va îndrepta, fie va pleca de tot din viața lor.
Există tradiții și în alte țări din Europa atunci când se serbează ziua Sfintei Ecaterina. În Franța, de exemplu, fetele nemăritate care au trecut de vârsta de 25 de ani își trimit cadouri reciproce. Prietenii acestora le fac bonete de culoare galbenă sau verde. Galbenul semnifică credința, iar verdele înțelepciunea. Mai mult, fetele participă și la anumite parade purtând aceste bonete.
Și în Marea Britanie femeile nemăritate țin cont de tradițiile de Sfânta Ecaterina. Mai clar, femeile participă la diferite parade, iar la sfârșit se bucură de un spectacol de artificii.
Ce nume se celebrează pe 25 noiembrie
Sfânta Ecaterina este celebrată de obicei de către femeile care poartă numele Sfintei, dar și derivate precum:
- Cătălina;
- Catrina;
- Catinca;
- Caterina;
- Cati;
- Catina;
- Catița;
- Tincuța;
- Cătălin.