Reclamă
Reclamă

Rangerii de pe Muntele Fuji din Japonia au dat, luni, startul oficial sezonului de alpinism din acest an și au anunțat noi taxe pentru accesul pe trasee și o limitare a numărului de excursioniști pentru reducerea supraaglomerării, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

La ora locală 03:00, oficialii au deschis o poartă recent instalată la o stație situată la puțin peste jumătatea Muntelui Fuji, cu altitudinea de 3.776 de metri, un simbol al Japoniei și un magnet pentru turiștii care iau cu asalt țara într-un ritm record.

Persoanele interesate de escaladarea Muntelui Fuji trebuie să plătească 2.000 de yeni (12 dolari), iar numărul lor va fi limitat la 4.000 pe zi, după ce anul trecut au fost primite plângeri legate de deșeuri, poluare și traseele periculos de aglomerate.

Reclamă

„Cred că Muntele Fuji va fi foarte fericit dacă toți vor fi mai conștienți de mediul înconjurător și vor lua acasă gunoaiele”, a declarat Sachiko Kan, în vârstă de 61 de ani, unul dintre cei aproximativ 1.200 de excursioniști sosiți pe munte în prima zi a noilor măsuri.

Scăderea yenului la minimul ultimilor 38 de ani a făcut din Japonia o atracție convenabilă, irezistibilă pentru vizitatorii străini. Aceștia injectează sume record în visteria națională, punând în același timp presiune asupra facilităților de călătorie și ospitalitate, dar și asupra răbdării localnicilor.

Grupurile mari de turiști au devenit un pericol pentru trafic într-o zonă din apropiere, celebră printre pasionații de fotografie, unde Muntele Fuji pare că plutește deasupra unui magazin. Ca urmare, autoritățile au instalat o barieră din plasă neagră pentru a obstrucționa priveliștea devenită virală pe internet.

Sezonul de escaladă din acest an pe Muntele Fuji, care se întinde între prefecturile Yamanashi și Shizuoka, la aproximativ 136 km de Tokyo, durează până la 10 septembrie, după care vremea devine prea friguroasă și ninge.

Un stratovulcan încă activ, a cărui ultimă erupție a fost în 1707, Muntele Fuji este de secole un loc de cult șintoist și budist.

Potrivit Ministerului Mediului, numărul excursioniștilor a revenit anul trecut la nivelul de dinaintea pandemiei de COVID-19, cu aproximativ 300.000 de persoane anual. Excursioniștii își încep traseul, de obicei, la primele ore ale dimineții pentru a ajunge în vârf la timp pentru răsăritul soarelui.

Persoanele care doresc să escaladeze Muntele Fuji primesc în schimbul achitării taxei o brățară ce le permite accesul pe traseu între orele 03:00 și 16:00. În cazul celor care au rezervări la cabanele montane situate în apropiere de vârf, nu se aplică limita zilnică de vizitatori, potrivit autorităților.

Luna trecută, guvernatorul din Yamanashi, Kotaro Nagasaki, a declarat că noile restricții impuse pentru acest traseu sunt necesare pentru a preveni accidentele și cazurile de rău de altitudine, în special în rândul alpiniștilor „glonț”, care se grăbesc să ajungă cât mai repede în vârf.

Japonia ar trebui să se concentreze pe atragerea „vizitatorilor dispuși să cheltuie mult” și nu pe numărul mare de persoane, a declarat Kotaro Nagasaki la o conferință de presă.

Geoffrey Kula din Boston, Statele Unite, unul dintre drumeții străini care așteptau la coadă pentru a escalada Muntele Fuji în ziua startului sezonului de alpinism din acest an, a luat restricțiile în serios. „Aici nu este Disneyland”, a spus el. „Este bine să existe un fel de sistem de control al accesului pentru a se limita un potențial haos”, a adăugat excursionistul american.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro