Din cauza lipsei de precipitații și a temperaturilor ridicate din ultima perioadă, fermierii anunță o scumpire cu aproximativ 20% a legumelor și fructelor, iar cerealele cu aproximativ 10%.

Aceste lipsuri afectează culturile, permițând înmulțirea dăunătorilor. Toate acestea înseamnă cheltuieli suplimentare cu tratamente fitosanitare dar și cu irigatul, aceste costuri regăsindu-se în prețul de vânzare al produsului.

„Automat cu cel puțin 10% va fi mai scump pentru că producția grâului față de anul trecut o să fie mai mică. Nu o să mai fie 5-6 tone la hectar, o să fie 3 tone.”, a declarat un fermier pentru Antena 3.

Agricultorii spun că temperaturile ridicate favorizează apariția dăunătorilor, iar seceta îi obligă să irige mai mult.

„Niciodată nu am avut o iarnă chiar așa de blândă. Trebuie o irigare suplimentară, începând mai devreme, aproape pot să spun că încă de la înființarea culturilor și chestia asta o să se reflecte asupra prețului până la urmă. Între 15% și 30% probabil va fi mai ridicat”, a mărturisit un producător conform aceleași surse.

În pericol sunt și pomii fructiferi dacă temperaturile scăzute vor veni târziu, afectând mugurii.

Potrivit statisticelor oficiale, anul trecut prețul fructelor proaspete a crescut cu peste 18%, anul acesta anunțându-se creșteri mai mari.

.

 

Share.