Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a anunțat recent capturarea mai multor agenți ruși implicați în planuri de asasinare a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, și a altor înalți oficiali guvernamentali. Acești agenți făceau parte din serviciul de protecție de stat al Ucrainei și urmăreau eliminarea liderilor politici și militari de vârf ai țării, conform declarațiilor SBU pe platforma de mesagerie Telegram.

„Contrainformațiile și anchetatorii SBU au dejucat planurile FSB (serviciul de securitate al Rusiei) de a-i elimina pe președintele Ucrainei și pe alți reprezentanți ai conducerii militare și politice de vârf”, a comunicat SBU. Aceste incidente nu reprezintă primele încercări de asasinare a președintelui Zelenski. Luna trecută, în Polonia, a fost arestat un bărbat acuzat de pregătirea unui complot pentru asasinarea liderului ucrainean, act atribuit serviciilor secrete militare ale Rusiei.

Parchetul General al Poloniei a detaliat modul de operare al suspectului, indicând că acesta intenționa să furnizeze Rusiei informații privind securitatea aeroportului Rzeszow-Jasionka, poartă de intrare esențială pentru ajutorul militar și umanitar internațional destinat Ucrainei. Aeroportul în cauză este strategic important, fiind sub controlul forțelor americane.