Reclamă

Serviciul de informații militare al Ucrainei, HUR, a respins categoric, sâmbătă, acuzațiile privind implicarea sa în protestele în masă din Slovacia îndreptate împotriva guvernului condus de prim-ministrul Robert Fico, informează agenția de presă dpa, citată de Agerpres. HUR a emis un comunicat pe platforma Telegram, declarând că acuzațiile aduse de autoritățile slovace sunt nefondate și vorbind despre existența unei ‘propagande ostile’.

Prim-ministrul slovac Robert Fico a afirmat cu o zi înainte că deține dovezi potrivit cărora rețele cu conexiuni în Ucraina au încercat să destabilizeze Slovacia și să răstoarne guvernul. Fico a susținut că organizatorii protestelor masive din Bratislava sunt legați nu doar de opoziția slovacă, dar și de Legiunea georgiană, o organizație formată din voluntari georgieni care luptă pentru Ucraina în conflictul cu Rusia.

HUR a contrazis aceste afirmații, subliniind că nu există o unitate denumită ‘Legiunea națională georgiană’ în structurile sale, recunoscând totodată că a avut anterior contacte cu Mamuka Mamulașvili, persoana suspectată de Slovacia că ar sta în spatele manifestațiilor. Mamulașvili a respins acuzațiile, catalogându-le drept defăimătoare pentru legiunea pe care o conduce.

Potrivit HUR, Mamulașvili ‘și-a încheiat contractul cu Legiunea Internațională a Ministerului Apărării din Ucraina în aprilie 2023 și nu l-a reînnoit’. Legiunea Internațională a fost formată din soldați străini care au participat de partea Ucrainei în conflict. Organizația a declarat că nu desfășoară acțiuni hibride în statele Uniunii Europene, iar astfel de activități ar prejudicia Ucraina.

Serviciul de informații militare al Ucrainei a acuzat Rusia că încearcă să creeze divergențe între națiunile lumii libere, să discrediteze politicienii europeni și chiar să orchestreze crime politice în Europa. Fico, un naționalist de stânga, este criticat de Ucraina din cauza apropierii sale de Rusia. În decembrie, acesta s-a întâlnit la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin, îndepărtându-se de politicile Uniunii Europene și urmând, după cum se susține, linia premierului Ungariei, Viktor Orban, care, de asemenea, a efectuat o vizită în Rusia în iulie.

Ca răspuns la aceste tensiuni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat pe liderul opoziției slovace, Michal Simecka, la Kiev, în ianuarie. Tensiunile dintre vecinele Ucraina și Slovacia s-au accentuat după ce acordul privind tranzitul gazului rusesc nu a mai fost reînnoit la sfârșitul anului trecut, Slovacia fiind astfel lipsită de o sursă semnificativă de energie.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro