Wall Street Journal a dezvăluit că serviciile secrete ruse operează o unitate secretă, cunoscută sub numele de Departamentul de Sarcini Speciale (SSD), care vizează Occidentul prin atacuri secrete în Europa și în alte țări. „Cunoscută sub numele de Departamentul de Sarcini Speciale, aceasta are sediul în cartierul general al serviciilor de informații militare ruse, un complex întins din sticlă și oțel de la periferia Moscovei, cunoscut sub numele de acvariu. Operațiunile sale, care nu au fost raportate anterior, au inclus tentative de asasinat, sabotaj și un complot de a pune dispozitive incendiare pe avioane”, a declarat sursa WSJ.
Informațiile provin de la oficiali occidentali de informații care au ales să-și păstreze anonimatul. Aceștia au precizat că înființarea acestui departament este o reacție a Moscovei la sprijinul oferit de Occident Ucrainei. Departamentul, activ din 2023, include veterani ai unor operațiuni clandestine notabile ale Rusiei din ultimii ani.
Conform WSJ, președintele Vladimir Putin consideră Occidentul responsabil pentru anumite atacuri asupra Rusiei, cum ar fi explozia conductei Nord Stream și loviturile cu rachete occidentale. James Appathurai, adjunctul secretarului general adjunct al NATO, a comentat: „Rusia consideră că se află în conflict cu ceea ce numește ‘Occidentul colectiv’ și acționează în consecință, până la a ne amenința cu atacul nuclear și a-și consolida armata”.
Analizele oficialilor occidentali indică faptul că SSD a orchestrate mai multe atacuri recente împotriva Occidentului și că a fuzionat diverse facțiuni ale serviciilor de informații rusești, absorbind și Unitatea 29155.
SSD are ca obiective executarea de asasinate și sabotaje în străinătate, infiltrarea în entități occidentale și recrutarea de agenți străini. Au încercat recrutarea de agenți din Ucraina și alte state cu relații strânse cu Rusia.
Generalul-colonel Andrei Averianov și adjunctul său, generalul-locotenent Ivan Kasianenko, sunt responsabili de acest departament. Poliția cehă îl caută pe Averianov pentru o presupusă implicare într-o operațiune din 2014.
SUA și Uniunea Europeană au luat măsuri prin impunerea de sancțiuni și acuzații asupra membrilor SSD pentru astfel de acțiuni. Cu toate acestea, activitățile SSD s-au redus recent, potrivit oficialilor americani și europeni, pentru a permite un potențial dialog diplomatic cu noua administrație americană.