Reclamă

Serviciile de informații americane au acuzat Rusia de implicare activă în operațiuni de dezinformare în șapte state-cheie ale Statelor Unite. Aceste state – Arizona, Nevada, Georgia, Carolina de Nord, Pennsylvania, Michigan și Wisconsin – sunt considerate decisive în alegerile prezidențiale, având potențialul de a influența rezultatul competiției dintre democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump, informează AFP prin intermediul Agerpres.

Biroul Federal de Investigații (FBI), Biroul Directorului Serviciilor Naționale de Informații (ODNI) și Agenția pentru Securitatea Cibernetică și Securitatea Infrastructurii (CISA) au emis un comunicat comun în care afirmă că „Rusia este amenințarea cea mai activă” în aceste state. Aceste tentativă de dezinformare sunt descrise ca având potențialul de a incita la violență, vizând inclusiv responsabili electorali.

Statele așa-numite „swing”, care pot înclina balanța în alegeri, au fost deja subiectul unor acuzații reciproce între republicani și democrați privind presupuse fraude și înșelătorii. Spre exemplu, o înregistrare video care a circulat pe rețelele sociale sugerează că buletinele false și listele electorale falsificate ar putea favoriza pe Kamala Harris, în special în Arizona. Secretarul de stat al Arizonei, Adrian Fontes, a declarat despre această înregistrare că este „complet falsă” și că statul său a luat măsuri pentru protecția agenților electorali și a procesului de vot.

În Georgia, secretarul de stat Brad Raffensperger a semnalat o altă înregistrare video, care arată un imigrant haitian discutând despre posesia mai multor cărți de identitate și afirmând că a votat de mai multe ori. FBI, ODNI și CISA au confirmat că agenții de influență ruși au creat aceste materiale video.

Moscova a respins sâmbătă aceste acuzații, calificându-le drept „fără fundament” și denunțând orice insinuare privind „mașinațiuni ruse” ca fiind „calomnii răuvoitoare”. Este de remarcat că nu este pentru prima dată când se fac astfel de acuzații la adresa Rusiei și, de asemenea, la adresa Iranului, privind operațiunile de dezinformare pe rețelele sociale în contextul campaniei electorale din SUA. În mod similar, în timpul campaniei prezidențiale din 2016, Rusia a negat orice implicare în acțiuni de destabilizare pe internet, declarând că „respectă voința poporului american”.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro