Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, vizită oficială în Iran

Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, a sosit marți la Teheran pentru o vizită oficială axată pe situația din Orientul Mijlociu, conform unei anunțuri de la televiziunea de stat iraniană.
Rusia și Iranul sunt considerați principalii susținători ai fostului președinte Bashar al-Assad, care a fost răsturnat de la putere în luna decembrie de coaliția condusă de gruparea islamistă sunita radicală Hayat Tahrir al-Sham (HTS), cunoscută în trecut sub numele de ramura siriană a Al-Qaida, informează AFP, citată de Agerpres.
Scopul vizitei lui Lavrov include evaluarea relațiilor bilaterale între cele două țări, precum și abordarea crizelor regionale și internaționale. Ministerul Afacerilor Externe din Iran nu a dezvăluit exact subiectele care vor fi discutate, dar diplomația rusă a confirmat că situația din Siria și programul nuclear iranian vor fi printre temele principale ale discuțiilor.
„Un accent particular va fi pus pe întărirea parteneriatului comercial și economic (…) în contextul implementării unor proiecte comune în domeniul energetic și al transportului”, a explicat diplomația rusă într-un comunicat.
Serghei Lavrov va avea, de asemenea, întrevederi cu șeful diplomației iraniene, Abbas Araghchi. Ultima dată când Lavrov a vizitat Iranul a fost în luna octombrie a anului trecut.
Într-o perioadă marcată de sancțiuni internaționale severe, Rusia și Iranul au apropie rapid, intensificând colaborările economice și financiare, mai ales după izbucnirea conflictului din Ucraina. Ambele țări au istoric relații complexe, având în trecut confruntări militare, dar recent au semnalat o cooperare sporită în domeniul financiar și comercial, inclusiv în sectoarele bunurilor de consum și energie.
În ianuarie, președintele Iranului, Masoud Pezeshkian, și omologul său rus, Vladimir Putin, au semnat un acord de parteneriat strategic menit să consolideze cooperarea militară între Moscova și Teheran.
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨