Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a cerut Statelor Unite și țărilor europene să revină la sistemul internațional stabilit la conferința de la Ialta, al cărei 80 de ani se împlinesc marți, informează agenția EFE, preluată de Agerpres.
„Renunțarea necugetată la nucleele formate din sistemul Ialta-Potsdam, împreună cu ONU și statutul său, va duce inevitabil la haos”, a afirmat Lavrov într-un articol publicat în revista „Rusia în Politica Globală”.
Ministrul rus a subliniat că principalul rezultat al conferinței de la Ialta a fost crearea Organizației Națiunilor Unite și principiul egalității suverane a tuturor statelor, pe care Moscova le consideră baze pentru o nouă ordine mondială multipolară.
„ONU nu ne-a dus în paradis, dar ne-a salvat de infern”, a susținut Lavrov, subliniind că Occidentul a avut ocazia să redea încrederea în ONU după dezintegrarea Uniunii Sovietice, dar „instinctele egoiste au prevalat”. Lavrov a menționat politica occidentală agresivă în Europa de Est ca factor al tensiunilor actuale cu Rusia și conflictul din Ucraina.
Lavrov a avut și un comentariu referitor la recentul secretar de stat american, Marco Rubio: „Concepția „America mai întâi” are o asemănare alarmantă cu sloganul hitlerist „Germania, mai presus de toate”, iar pariul de a obține pacea prin forță poate îngropa definitiv diplomația”.
Ministrul rus s-a declarat însă încrezător că Statele Unite vor reveni la rațiune, menționând că Rusia va susține reformarea ONU, păstrându-și dreptul de veto în Consiliul de Securitate, și că ar accepta ca Brazilia și India să devină membri permanenți. În schimb, nu susține extinderea acestui statut către Japonia sau Germania.
Serghei Lavrov a apărat dreptul popoarelor la autodeterminare invocând justificate pentru invazia rusă în Ucraina și a subliniat că integritatea teritorială trebuie respectată doar când guvernul reprezintă întreaga populație a teritoriului.
Nu în ultimul rând, Lavrov a amintit de o propunere a președintelui rus Vladimir Putin din 2020 pentru o întâlnire a șefilor de stat ai membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU pentru a stabili un nou consens global.
Aceste dezvoltări vin în contextul conferinței istorice de la Ialta, unde, în 1945, liderii Joseph Stalin, Franklin Roosevelt și Winston Churchill au creat ONU și au împărțit Germania. Împărțirea Europei, decisă atunci, a fost anulată odată cu căderea Zidului Berlinului în 1989 și destrămarea Uniunii Sovietice în 1991.