Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a transmis un avertisment sever Occidentului miercuri, afirmând că răbdarea Rusiei are limite, în urma atacurilor ucrainene cu rachete occidentale asupra teritoriului rus. Atacurile au fost autorizate pe final de mandat de președintele american Joe Biden, dar și de Marea Britanie și Franța, conform agenției EFE, citate de Agerpres.
„Noi avem multe zicale ce ilustrează caracterul poporului nostru: ‘Măsoară de șapte ori și taie o singură dată !’; ‘Dumnezeu a avut răbdare și ne-a încredințat să fim răbdători’, dar răbdarea în mod inevitabil se termină dacă este pusă la încercare la nesfârșit”, a declarat Lavrov. Această declarație a fost făcută la televiziunea rusă, în contextul în care îl însoțea pe președintele rus Vladimir Putin într-o vizită în Kazahstan.
Lavrov a subliniat că Rusia a avut grijă să „nu sară calul”, avertizând că atunci când își va lua avânt va fi foarte greu de oprit. A menționat și amenințările cu represalii formulate de Moscova după ce SUA, Marea Britanie și Franța au permis Ucrainei să lovească ținte în interiorul Rusiei cu rachete occidentale.
Ucraina a atacat săptămâna trecută, marți și joi, instalații militare rusești cu rachete americane ATACMS și britanice Storm Shadow, care au o rază de acțiune de până la 300 de kilometri. Ca răspuns, Rusia a ripostat folosind racheta balistică hipersonică Oreșnik, lovind o fabrică de armament în orașul ucrainean Dnipro, și a oficializat revizuirea doctrinei nucleare pentru a scădea pragul de utilizare a armelor nucleare.
Două noi atacuri ucrainene cu rachete ATACMS au avut loc sâmbătă și luni asupra unei baterii antiaeriene rusești S-400 și asupra unui aerodrom în provincia rusă Kursk. Rusia susține că a doborât 10 din cele 13 rachete lansate și pregătește noi represalii, recunoscând că rachetele care nu au fost doborâte și-au atins țintele, provocând victime printre militarii ruși.
În contextul acestor tensiuni, președintele Joe Biden încearcă să finalizeze livrarea către Ucraina a întregului ajutor aprobat de Congres înainte de posibila revenire la Casa Albă a lui Donald Trump, care s-a manifestat critic față de ajutorul oferit Kievului. De asemenea, New York Times a scris recent că Biden ar fi sugerat posibilitatea oferirii de arme nucleare Ucrainei înainte de sfârșitul mandatului său, dar oficialii americani nu au confirmat aceste afirmații.
Comentează această posibilitate, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat-o drept ‘nebunească’ și a avertizat că acțiunile Ucrainei și ale susținătorilor săi occidentali ar putea aduce omenirea ‘pe marginea catastrofei’.
Pe aceeași linie, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat că Rusia ar considera furnizarea de arme nucleare Ucrainei ca un atac nuclear asupra sa, justificând astfel o ripostă corespunzătoare. Președintele Vladimir Putin a avertizat anterior că orice decizie de a autoriza atacuri pe teritoriul rus ar implica direct statele NATO în conflictul din Ucraina.