Politologul rus Serghei Karaganov, fost consilier al președintelui Vladimir Putin, a declarat recent că Rusia ar putea considera lansarea unei lovituri nucleare limitate asupra unui stat membru NATO. Declarațiile sale, făcute într-un interviu pentru ziarul Kommersant, sunt urmărite cu atenție de experții occidentali în securitate, datorită poziției sale influente în politica externă și de apărare a Rusiei, notează Reuters, citat de Agerpres.
Afirmațiile lui Karaganov nu reflectă politica oficială a Kremlinului, însă opinia sa are parte de expunere în mediile de discuție influente și chiar de oportunități de prezentare directă către Vladimir Putin. O parte din analiștii occidentali susțin că, prin comparație, președintele Putin poate părea mai moderat față de Karaganov, care susține puncte de vedere considerate alarmante.
În interviul acordat Reuters, Serghei Karaganov a criticat garanțiile de protecție nucleară oferite de Statele Unite aliaților săi, calificându-le drept minciuni. Din perspectiva sa, doctrina nucleară a Rusiei are ca scop principal descurajarea tuturor inamicilor actuali și viitori, subliniind că Rusia este pregătită să folosească armele nucleare.
Karaganov a fost un susținător proeminent al revizuirii doctrinei nucleare existente, care prevede utilizarea armelor atomice în cazul unui atac nuclear sau convențional care ar amenința existența statului rus. Politologul consideră că această poziție nu descurajează efectiv inamicii și poate fi interpretată ca fiind iresponsabilă sau sinucigașă. El argumentează că Rusia riscă un dezastru dacă nu își revizuiește politica de descurajare și nu adoptă o abordare mai fermă.
Cu puțin timp înainte de aceste declarații, Ucraina a ocupat o parte din regiunea rusă Kursk, eveniment ce a intensificat apelurile lui Karaganov pentru o poziție nucleară mai fermă. El susține că Rusia ar trebui să își rezerve dreptul de a răspunde cu o lovitură nucleară în caz de atacuri masive pe teritoriul său.
Politologul a cerut, de asemenea, ca Rusia să analizeze posibilitatea unei lovituri nucleare preventive pentru a-și „trezi” inamicii. Întrebat despre riscul unui război nuclear total ca urmare a unei astfel de politici, Karaganov a declarat că „orice utilizare limitată a armelor nucleare nu duce obligatoriu la un Armaghedon nuclear general”. El a subliniat: „Nu cer o cale periculoasă, cer salvarea lumii și a Rusiei. Fie câștigăm acest război, fie ne prăbușim”.
Între timp, Reuters subliniază că amenințările nucleare din partea Rusiei au fost interpretate ca parte a războiului cu Ucraina, iar Kremlinul a declarat că își propune să obțină victoria fără a recurge la armele nucleare.