Reclamă
Reclamă

Autoritățile de la Belgrad au semnat, marți, un acord cu Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, cunoscută sub numele de Frontex, menit să consolideze cooperarea operațională dintre Uniunea Europeană și Serbia. Țara balcanică este de mult timp un punct de tranzit pentru migranții care doresc să intre în Europa.

Conform acestui acord, Frontex va fi autorizată să lanseze operațiuni comune și să desfășoare ofițeri europeni de pază de frontieră și de coastă pe teritoriul Serbiei, inclusiv la granițele acesteia cu țările vecine care nu sunt membre ale UE.

„Consolidarea gestionării frontierelor de-a lungul rutei migratorii este esențială pentru reducerea sosirilor neregulamentare, ținând cont și de evoluția modului în care operează contrabandiștii, precum și de riscurile legate de traficul de arme de foc și criminalitatea organizată”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Reclamă

Acordul a fost semnat de comisara europeană pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, și ministrul sârb de interne, Ivica Dačić, la Belgrad. Evenimentul a avut loc după mai bine de un an de negocieri.

„Serbia își protejează frontierele, dar, făcând acest lucru, asigură și securitatea și stabilitatea întregii Europe. De aceea avem nevoie de un răspuns și un sprijin unificate”, a declarat ministrul Dačić reporterilor.

Frontex a desfășurat peste 480 de agenți în țările din Balcanii de Vest, în cadrul unor operațiuni comune la frontierele externe ale UE cu Albania, Macedonia de Nord și Muntenegru.

Serbia, care este candidată la aderarea la UE din 2012, se află de-a lungul rutei balcanice, folosită de migranții care se îndreaptă spre Uniunea Europeană. În primele zece luni ale anului trecut, aproape 100.000 de migranți au parcurs această rută, potrivit Frontex.

În trecut, autoritățile sârbe au fost acuzate că au agresat migranți și că i-au forțat să se întoarcă în țările vecine, acuzații pe care oficialii sârbi le-au negat adesea.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro