Serbia a anunțat un exercițiu militar major în apropierea frontierei cu Kosovo, ca răspuns la sprijinul acordat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei pentru aderarea Kosovo la acest organism internațional. Milos Vucevic, ministrul apărării sârb, a subliniat într-o declarație la postul național de televiziune că Serbia nu își va permite să fie umilită, punctând că țara nu este un "sac de box". Exercițiul va avea loc în zona Pester și va implica o amplă desfășurare de forțe și echipamente militare, inclusiv peste 2.000 de soldați.

Controversele au crescut după ce Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a votat favorabil aderarea Kosovo, o decizie condamnată de Belgrad și etichetată drept o "continuare a festivalului de ipocrizie". Serbia, care nu recunoaște independența Kosovo, a catalogat votul ca fiind un atac la adresa dreptului internațional. În contextul tensiunilor crescute, exercițiul militar planificat de Serbia pare să fie un mesaj clar că nu va accepta fără reacție noile evoluții privind Kosovo.

Cazul Kosovo rămâne un subiect sensibil în Balcani, unde presupunerile de recunoaștere internațională sunt hotărât respinse de Belgrad. Sesiunea de vot pentru acceptarea Kosovo în calitate de membru al Consiliului Europei, care a generat reacția Serbiei, a avut loc cu o majoritate clară de voturi, însă nu fără opoziția unor state membre ale UE, incluzând Spania și România, care, alături de Serbia, nu recunosc independența Kosovo.