Serbia a anulat contractele pentru achiziția de arme din Rusia, a anunțat șeful Statului Major al Serbiei, Milan Mojsilović. Decizia survine în urma sancțiunilor occidentale impuse Moscovei, fără a se specifica dacă acțiunea implică și o ruptură totală cu Rusia.
Cu toate că Serbia este cunoscută ca unul dintre aliații tradiționali ai Rusiei în Europa, pentru a adera la Uniunea Europeană, țara a fost sub presiune să se orienteze mai mult către Occident. „Am anulat unele contracte și am amânat altele, sperând într-o normalizare a relațiilor internaționale,” a declarat Mojsilović.
Deși Serbia va putea să achiziționeze piese de schimb pentru echipamentele sovietice și rusești, întrucât acestea sunt produse sub licență în multe locuri din lume, nu mai poate cumpăra echipamente noi din Rusia.
Anul trecut, Serbia a decis să renunțe la achiziția unui nou lot de avioane rusești, orientându-se, în schimb, către 12 avioane franceze Rafale, în valoare de 2,7 miliarde de euro. Acest pas face parte dintr-o restructurare mai amplă a forțelor aeriene ale Serbiei.
Decizia de achiziție a avioanelor Rafale necesită o reconversie a piloților și o reorganizare a infrastructurii militare, a precizat Mojsilović, menționând că avioanele franceze vor oferi capacitățile necesare pe termen lung.
Dr. Orhan Dragaš, director al Institutului de Securitate Internațională, a subliniat că sancțiunile occidentale au făcut dificilă deplasarea oficialilor sancționați către Belgrad. Totodată, acest context a determinat Serbia să diversifice aprovizionarea cu energie și resurse, astfel încercând eliminarea dependenței de Rusia.
Achiziționarea avioanelor franceze subliniază o alinierare strategică a Serbiei față de Occident. Mai mult, Serbia a continuat să contribuie militar, ajutând pe cale terță Ucraina cu un sprijin estimat la 800 de milioane de dolari.
Dragaš a mai precizat că această regândire a relațiilor cu Rusia va avea un impact semnificativ și de lungă durată, în special prin reducerea corupției și limitarea influenței ruse în regiune.