Reclamă
Reclamă

Audrey Mondjehi a primit o pedeapsă de 30 de ani de închisoare în urma implicării sale în atacul armat de la târgul de Crăciun din Strasbourg din 2018, atac soldat cu moartea a cinci persoane. Complice al atacatorului Cherif Chekatt, Mondjehi a fost condamnat la Paris pentru că a furnizat arma folosită în atac, deși nu a fost acuzat de terorism, deoarece nu era conștient de intențiile lui Chekatt.

La același proces, alți doi colaboratori ai lui Chekatt au fost condamnați la pedepse mai mici, în timp ce un al patrulea inculpat a fost achitat. Atacul de la târgul de Crăciun, în care Chekatt a strigat „Allahu Akbar”, a lăsat în urmă 5 morți și 11 răniți, punând întreaga comunitate sub semnul terorii pentru două zile, până la neutralizarea atacatorului de către poliție.

Arnaud Friedrich, avocatul familiilor victimelor, a descris procesul drept un „moment cheie” pentru acestea, miezul tragediei fiind retraumatizat în căutarea dreptății. În timpul procesului, Mondjehi și-a exprimat profundul regret pentru evenimentele petrecute, afirmând că nu a anticipat capacitatea de radicalizare și violență a lui Chekatt.

În ajunul atacului, Cherif Chekatt a vizitat târgul de Crăciun înarmat, deschizând focul asupra vizitatorilor și strigând lozinci jihadiste, înainte de a fi neutralizat de forțele de ordine după o persecuție de 48 de ore. Statul Islamic (IS) a încercat să revendice autoritatea asupra atacului, o afirmație respinsă de autoritățile franceze care au subliniat istoricul criminal al atacatorului independent de această organizație.

Reclamă

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro