Senatul adoptă proiectul legislativ privind controlul spațiului aerian al României

Data actualizării: 26/02/2025

Plenul Senatului a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul legislativ care stabilește procedurile prin care armata poate doborî drone ce pătrund ilegal în spațiul aerian al României.

Inițiativa legislativă, susținută de Ministerul Apărării Naționale, a întrunit 79 de voturi „pentru”, 11 „împotrivă” și două abțineri, și vizează reglementarea măsurilor de control al utilizării spațiului aerian național. Proiectul determină autoritățile și instituțiile cu competențe în prevenirea și contracararea utilizării ilegale a spațiului aerian de către diverse aeronave și drone.

În aceeași ședință, senatorii au aprobat și cadrul legal care reglementează misiunile și operațiunile militare pe teritoriul României în condiții de pace, fără a fi necesară o stare excepțională.


Rândurile partidelor AUR, SOS și POT au votat împotriva proiectelor, exprimându-și dezacordul în ambele camere legislative ale Parlamentului României. „La fel ca în Camera Deputaților, izolaționiștii au respins vehement ambele proiecte, invocând pretexte ridicole și încercând să blocheze orice măsură care ar întări capacitatea de apărare a României”, se arată într-un comunicat al USR.

Citește și:

Noile reguli permit forțelor armate să neutralizeze dronele traversând ilegal frontiera și zburând neautorizat. Se preconizează crearea unui cadru de cooperare între autorități pentru a monitoriza și asigura respectarea regulilor în spațiul aerian.

Un amendament stipulează că aeronavele găsite în utilizarea neautorizată a spațiului, care ar putea prezenta un risc de terorism sau dețin bunuri/persoane sub restricții internaționale, vor fi supuse măsurilor de securitate.

Proiectul menționează obligații pentru deținătorii privați sau publici de infrastructuri sensibile să implementeze măsuri adecvate de protecție contra dronelor.

În termen de 60 de zile de la promulgarea legii, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și alte servicii de securitate trebuie să aprobe un cadru de cooperare și standarde pentru echipamentele necesare protecției spațiului aerian, care vor fi publicate în Monitorul Oficial.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨