Luni, Senatul României a adoptat cu 78 de voturi pentru, 41 împotrivă şi 4 abţineri, proiectul de hotărâre privind reorganizarea structurii serviciilor Senatului, conform memorandumului aprobat anterior de Biroul Permanent. Inițiativa urmărește restructurarea personalului și eficientizarea activității în cadrul Senatului.
Ilie Bolojan, preşedintele Senatului, a anunţat în plen că s-a decis crearea unui grup de lucru comun cu deputaţii, care va colabora pentru reformarea instituţiilor subordonate Parlamentului. „Această propunere redimensionează aparatul Senatului, rezolvând câteva probleme: reduce personalul de pe lângă cabinetele demnitarilor, reduce personalul de pe lângă grupurile parlamentare, printr-o normă mai mare faţă de ceea ce era iniţial”, a declarat Bolojan.
Conform acestuia, unul dintre principiile importante stipulate în noua structură este că cei care lucrează cu un demnitar vor pleca odată cu acesta, un principiu care, potrivit lui Bolojan, „se întâmplă peste tot” și va fi respectat în proporție de 70%, conform memorandumului aprobat.
De asemenea, președintele Senatului a subliniat că proiectul are scopul de a ajusta personalul de lângă comisii, în funcție de volumul de activitate, și pe cel din aparatul tehnic al Senatului. „În condiţiile în care acest proiect va fi adoptat, va urma ca Biroul Permanent să aibă două materiale, statul de funcţii pe care îl vor întocmi direcţiile, în aşa fel încât să stabilească exact unde şi cum să facă reducerea în anvelopa alocată, şi de asemenea metodologia de concurs, în aşa fel încât concursurile să se desfăşoare corect”, a explicat Bolojan.
În plus, Bolojan a menţionat colaborarea între Senat și Camera Deputaţilor pentru formarea unui grup de lucru destinat auditării și creșterii eficienței instituţiilor coordonate de Parlament. „În perioada următoare, vom asuma responsabilităţi în aşa fel încât grupuri de lucru de la Camera Deputaţilor şi de la Senat să vină cu propuneri pentru ca instituţiile din coordonarea Parlamentului să fie şi ele supuse unui proces de auditare şi de eficienţă. Acest lucru vă va da libertatea fiecăruia dintre dumneavoastră să participaţi cu propuneri”, a adăugat el.