Senatorul USR Cristian Ghinea acuză că premierul Marcel Ciolacu s-ar pregăti să renunțe la 3 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Conform fostului ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Comisia Europeană ar putea reduce finanțările din cauza nerespectării reformelor legate de pensiile speciale. Această situație vine după ce guvernul a depus, cu o întârziere de nouă luni, cererea de plată numărul trei, în valoare de 2,4 miliarde de euro, din care 1,1 miliarde au fost deja suspendați.
Cristian Ghinea a afirmat: „Restul de bani nu au fost însă plătiți pentru că cei de la Bruxelles analizează felul în care au fost aduse modificări la jalonul cu pensiile speciale, considerat inițial îndeplinit. Una dintre regulile PNRR e că nu poți modifica o reformă odată validată cu Bruxelles.”
În plus, senatorul a subliniat întârzierea în depunerea cererii de plată numărul patru, care ar fi trebuit să fie finalizată în septembrie anul trecut. Acest lucru pune sub semnul întrebării și primirea fondurilor pentru 2024 și 2025, deoarece guvernul ar trebui să lucreze acum la cererile cinci și șase.
Ghinea continuă: „Riscăm și în 2025, ca în 2024, să nu încasăm niciun ban din PNRR. Așa că guvernul PSD PNL UDMR s-a gândit la o soluție: să mai taie din ele, din jaloane. Așa, de vreo 3 miliarde de euro.” Planul propus ar presupune decuplarea jalonului referitor la legea salarizării unitare a bugetarilor de Cererea de plată 4, din cauza normelor fiscale europene care cer ca aplicarea legii să fie posibilă doar când deficitul bugetar este sub 5%.
Pe lângă aceasta, în cadrul aceleași renegocieri, guvernul ar intenționa să renunțe la peste 3 miliarde de euro destinate unor investiții care nu pot fi finalizate la timp. „La MIPE sunt mai multe variante în lucru, însă totul se desfășoară netransparent și în mare secret. Am fi putut încasa peste 12 miliarde de euro anul acesta dacă se apucau de treabă”, adaugă Ghinea.
Aceste manevre financiare s-ar putea traduce printr-un pachet de renegociere care ar modifica calendarul de depunere a cererilor de plată, implicând astfel mai puține fonduri disponibile pentru România.