Președintele Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA, Ben Cardin, a adresat un apel public către Mark Zuckerberg, directorul Facebook și Instagram, și Sundar Pichai de la Google, solicitându-le să intervină pentru a combate dezinformarea în Republica Moldova înainte de alegerile prezidențiale și referendumul pro-UE programate pentru 20 octombrie.
Senatorul Ben Cardin a subliniat că guvernele Statelor Unite, Canadei și Regatului Unit au furnizat dovezi privind eforturile continue ale Kremlinului de a răspândi confuzie și informații false în rândul populației din Republica Moldova.
„Acesta este un moment unic în istoria Moldovei, care va determina viitorul a generații de moldoveni, iar decizia trebuie să aparțină exclusiv moldovenilor. Gravitatea acestei decizii care se află în fața poporului moldovean impune partenerilor Moldovei, precum și celor care contribuie la moderarea părților-cheie ale spațiului informațional al Moldovei, sarcina de a împiedica influența străină malignă să intervină într-una dintre cele mai importante alegeri pe care moldovenii le vor face vreodată”, a subliniat senatorul american.
Conform unei evaluări recente realizate de Institutul Național Democrat (NDI), influența străină malignă din partea Rusiei asupra platformelor de social media „reprezintă cea mai mare amenințare la adresa integrității electorale”. NDI a recomandat ca „platformele de social media să aloce mai multe resurse Moldovei pentru a identifica informațiile false și modelele de comportament neautentic și să se asigure în mod proactiv că nu acceptă publicitate de la persoane sancționate sau de la reprezentanții acestora”, precizează Ben Cardin.
În scrisorile trimise directorilor Meta și Alphabet, senatorul Cardin a subliniat necesitatea ca aceste companii să aloce resurse suplimentare pentru a susține un mediu electoral corect. „Având în vedere popularitatea platformelor Meta și Alphabet pe piața moldovenească, cred că ar trebui să luați în serios această recomandare. Sper că Meta și Alphabet vor acționa fără întârziere pentru a aloca resurse suplimentare în vederea susținerii unui mediu electoral corect în perioada premergătoare datei de 20 octombrie”, a scris acesta.
Senatorul Ben Cardin a amintit că, în iunie, SUA, Canada și Regatul Unit au avertizat cu privire la utilizarea dezinformării de către actori ruși pentru a submina democrația în Moldova în timpul campaniei electorale și ulterior. Declarația comună a expus operațiunile de influență rău intenționate ale Kremlinului și, potrivit lui Cardin, este de datoria celor care pot răspunde să o facă urgent. De asemenea, el a subliniat că actorii ruși urmăresc să incite la proteste.