Aproape toți republicanii din Senat au refuzat să susțină o măsură care ar proteja dreptul la contracepție în Statele Unite, în timp ce congresmenii republicani blochează eforturile de a asigura accesul la contracepție, transmite The Independent.

La doi ani după ce Curtea Supremă a revocat un drept constituțional la servicii de avort, un proiect de lege care să înscrie în lege accesul la contracepție nu a reușit să ajungă miercuri în camera superioară a Congresului.

Legea privind dreptul la contracepție – adoptată în Camera Reprezentanților în 2022, la o lună după ce Curtea Supremă a anulat cauza Roe vs. Wade – ar fi stabilit drepturi legale pentru ca oamenii să obțină și să utilizeze metode de contracepție și pentru ca medicii să le furnizeze, protejând în același timp disponibilitatea contraceptivelor orale și de urgență și a dispozitivelor intrauterine.

Doar doi republicani – Susan Collins din Maine și Lisa Murkowski din Alaska – au votat în favoarea introducerii proiectului de lege în plen. Măsura, care avea nevoie de 60 de voturi pentru a se îndrepta spre procedura finală de vot, a eșuat, înregistrând doar 51 voturi pentru și 39 împotrivă.

Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, și-a schimbat votul în „nu”, în speranța de a aduce din nou în discuție măsura. O măsură similară în Camera Reprezentanților are peste 200 de susținători, dar este puțin probabil ca această cameră controlată de republicani să o supună la vot.

Legiuitorii republicani au criticat măsura ca fiind o mestecherie electorală menită să mobilizeze alegătorii în jurul unor temeri nefondate privind amenințările la adresa asistenței medicale în reproducere. Oficialii democrați și apărătorii dreptului la avort au avertizat că accesul la contracepție este în pericol dacă nu are protecție federală.

„Ar trebui să clarificăm care este poziția noastră în această privință și cred că acest lucru arată care sunt diferențele dintre republicani și democrați în această problemă importantă”, a declarat senatorul democrat de Minnesota Tina Smith. „Una dintre cele mai importante probleme este dacă femeile au libertatea de a-și controla propriul corp în propria viață. Și despre asta este vorba în ceea ce privește contracepția”.

„Cu siguranță, atunci când ceva este susținut de 80% din publicul american, ai spera că doar acest lucru ar duce la luarea în considerare a acestui lucru”, a spus senatorul democrat Tammy Baldwin din Wisconsin.

Introducerea proiectului de lege în Senat urmează unui val de legi anti-avort și de amenințări la adresa asistenței medicale în domeniul reproducerii în SUA, în urma deciziei Curții Supreme de Justiție în cazul Dobbs vs. Jackson Women’s Health Organization.

Legiuitorii republicani fac în mod obișnuit o asociere între contracepție și avort în opoziția lor față de măsurile care ar proteja accesul la controlul nașterilor în urma deciziei Dobbs.

Legiuitorii republicani din Louisiana și Missouri au blocat recent măsuri de extindere a accesului la anticoncepționale, susținând în mod fals că acestea induc avorturi. De asemenea, guvernatorul Virginiei, Glenn Youngkin, a respins recent prin veto un proiect de lege care ar fi asigurat accesul la contracepție, pentru a nu „călca în picioare libertățile religioase ale virginienilor”.

În Idaho, un influent grup de reflecție creștin conservator a etichetat în mod fals dispozitivele intrauterine ca fiind „abortive” într-un document din ianuarie în care se prezentau planurile grupului, „acum că am reușit să eliminăm cu succes avortul electiv”.

Luna trecută, guvernatorul Louisianei a aprobat o lege, prima din țară, care clasifică medicamentele pentru avort ca fiind substanțe periculoase controlate, asemănătoare narcoticelor. Legea din Florida care interzice efectiv accesul la avort după șase săptămâni de sarcină a intrat, de asemenea, în vigoare luna trecută.

La aproape doi ani după ce alegătorii din Kansas au trimis un mesaj răsunător pentru a consacra dreptul la avort în acest stat, parlamentarii republicani au depus în ianuarie o legislație de amploare care ar interzice efectiv accesul și ar permite intentarea de procese împotriva oricărei persoane care a ajutat persoanele care au căutat avorturi.

„Acesta nu este un vot demonstrativ”, a declarat liderul majorității din Senat, Chuck Schumer. „Acesta este un vot pentru a ne arăta cine sunteți”.

În declarațiile făcute în plenul Senatului, Schumer a dat vina pentru fracturarea sistemului sănătății privind reproducerea din întreaga țară pe „mizeria creată de Donald Trump, Curtea Supremă MAGA și Senatul condus de republicani”. „Trăim într-o țară în care nu numai că zeci de milioane de femei au fost deposedate de libertatea de reproducere, dar trăim și într-o țară în care alte zeci de milioane de femei sunt îngrijorate de ceva atât de elementar precum controlul nașterii”, a spus el. „Este dezgustător”.

Senatorii republicani au afirmat în mod fals că proiectul de lege ar „canaliza” bani către furnizorii de avorturi și ar „obliga” la utilizarea medicamentelor pentru avort. Joni Ernst, din Iowa, a numit măsura democrată „propagandă a fricii”.

„Este doar o piesă de comunicare”, a declarat republicanul din Oklahoma, James Lankford. „Se apropie alegerile prezidențiale. Vin alegerile pentru Senat”.

În opinia sa concurentă în decizia Dobbs, judecătorul Clarence Thomas a declarat că instanța „ar trebui să reconsidere” unele dintre deciziile sale anterioare – inclusiv una care protejează accesul la contraceptive.