Reclamă

Senatul a adoptat o propunere legislativă a partidului USR care prevede ca alocația de stat pentru copii să fie acordată începând cu prima zi de viață a copilului, și nu din luna următoare, așa cum este în prezent. Această modificare urmează să fie votată și de Camera Deputaților, care este forul decizional. 

Potrivit proiectului de lege, dreptul la alocație de stat se stabilește începând cu prima zi de viață a copilului și se acordă începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul.  

Modificări radicale în privința alocațiilor din România

Plata alocației se face începând cu luna următoare depunerii cererii, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data depunerii cererii. În plus, calculul alocației va include, dacă este cazul, și perioada dintre ziua nașterii copilului și ultima zi a lunii respective, în cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul. 

Inițiatorii proiectului susțin că această modificare va crește veniturile proaspeților părinți cu o sumă de bani reprezentată de perioada dintre ziua nașterii și ultima zi a lunii respective. În concluzie, copiii vor primi alocația încă din ziua în care se nasc, ceea ce reprezintă o schimbare importantă în beneficiul familiilor cu copii mici. 

Senatorii au votat! Ce se întâmplă cu alocațiile copiilor. Banii intră imediat pe card

Ce scrie în proiectul de lege

”Dreptul la alocația de stat pentru copii se stabilește începând cu prima zi de viață a copilului şi se acordă începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata alocației de stat pentru copii se face începând cu luna următoare depunerii cererii, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data depunerii cererii.

Calculul alocației de stat pentru copii va include, dacă este cazul, și perioada dintre ziua nașterii copilului și ultima zi a lunii respective, în cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul”, se arată în proiectul de lege, potrivit DCNews.

Este important de precizat că, momentan, inițiativa legislativă se află în Parlament. Dacă deputații vor da undă verde, proiectul de lege va fi trimis la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Abia după ce își va da și șeful statului acceptul și legea va fi publicată în Monitorul Oficial va intra în vigoare.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro