Angajații care au în îngrijire copii cu vârsta de până la 8 ani vor putea beneficia de câteva zile de telemuncă pe lună.

Aceasta este prevederea unui proiect de lege adoptat de Senat, care vizează o anumită categorie de angajați. Prin acest proiect, unul dintre părinți poate solicita dreptul de a lucra de acasă în acele zile, după ce a depus o cerere către angajator.

Astfel, Senatul României a adoptat proiectul de lege pentru completarea Codului Muncii, care oferă această posibilitate salariaților care au în îngrijire copii de până la 8 ani. Aceștia vor putea presta muncă la domiciliu timp de patru zile pe lună. Propunerea legislativă a fost adoptată cu o largă majoritate, cu 96 de voturi „pentru” și un vot „împotrivă”.

Senatorii au decis. Ei sunt angajații care pot lucra de acasă

Modificarea Codului Muncii propusă în acest proiect are ca scop introducerea unor forme flexibile de lucru pentru angajații care au copii mici. Potrivit proiectului adoptat de senatori, salariații care au în întreținere copii de până la 8 ani pot beneficia de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, în conformitate cu Legea 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă. Există însă excepții în care natura sau felul muncii nu permite desfășurarea activității în aceste condiții.

senat, senatori

Pentru a beneficia de cele 4 zile de telemuncă, angajații trebuie să înainteze o cerere angajatorului, însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte sau a reprezentantului legal, în cazul în care există unul. Persoanele singure nu au nevoie de o declarație a celuilalt părinte sau reprezentant legal.

Echilibru între viața profesională și viața personală

Proiectul de lege invocă Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European și a Consiliului privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor. Conform directivei, statele membre trebuie să asigure lucrătorilor cu copii de până la 8 ani dreptul de a solicita formule flexibile de lucru în scopuri de îngrijire.

Inițiatorii proiectului susțin că aceasta este o inițiativă în sprijinul familiilor cu copii și în favoarea echilibrului între cariera profesională și viața de familie. Proiectul urmează să fie supus dezbaterii și adoptării în Camera Deputaților, forul decizional pe inițiative legislative.