Senatorii americani Pete Ricketts, Ben Cardin, Jim Risch și Jeanne Shaheen, membri ai Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA, au lansat o declarație comună prin care condamnă eforturile Rusiei de a influența alegerile prezidențiale din România. Aceștia au subliniat că acțiunile Rusiei reprezintă un exemplu clar al războiului hibrid pe care Moscova îl poartă împotriva aliaților și partenerilor săi europeni.
„Asaltul lui Vladimir Putin asupra alegerilor din România este încă un exemplu al războiului hibrid pe care îl poartă asupra aliaților și partenerilor noștri europeni”, se arată în declarație. Senatorii și-au exprimat sprijinul pentru România, partener important NATO, în eforturile sale de a asigura integritatea procesului electoral. Totodată, ei au condamnat utilizarea rețelei TikTok de către Rusia, acuzată de manipulare sub controlul Partidului Comunist Chinez, pentru subminarea democrației românești.
„Lumea trebuie să se trezească în fața amenințării grave la adresa democrației, reprezentată de manipularea rusă a TikTok pentru a submina societățile noastre libere”, au avertizat senatorii. Pe 5 decembrie, Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat la summitul OSCE că autoritățile române au expus un efort rusesc, bine organizat și finanțat, de a manipula alegerile prezidențiale.
Reuniunea OSCE a prilejuit și o prezență inedită a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul unei țări a Uniunii Europene, pentru prima dată de la declanșarea ofensivei rusești în Ucraina. Lavrov a părăsit sala în urma dezvăluirilor făcute de Blinken.
Blinken a subliniat că OSCE, care a monitorizat mai multe procese electorale în acest an, inclusiv în Statele Unite și Moldova, rămâne un reper pentru evaluarea corectitudinii alegerilor. Totodată, el a menționat că autoritățile române au prezentat un caz îngrijorător de interferență rusă care a încălcat standardele OSCE. De asemenea, în Georgia au fost raportate cazuri de intimidare a alegătorilor și eforturi suspectate din partea partidului de guvernământ pentru a manipula rezultatele electorale.
În concluzie, sprijinul internațional, inclusiv din partea SUA, este crucial pentru România în asigurarea unui proces electoral liber și corect, în pofida incercărilor de influențare externă.