Doi senatori democrați din Statele Unite cer Pentagonului și procurorului general să investigheze presupusele convorbiri ale miliardarului Elon Musk cu oficiali ruși, posibil inclusiv președintele Vladimir Putin. Aceasta urmează relatării conform căreia Musk ar fi discutat cu Putin despre războiul din Ucraina și politicile legate de armamentul nuclear. Această acțiune survine pe fondul unei scrisori obținute de Reuters, redactate de senatoarea Jeanne Shaheen și senatorul Jack Reed, țintind contactele lui Musk cu Rusia ca o chestiune de securitate națională.
Elon Musk, cunoscut ca fondator și CEO al SpaceX și deținător al rețelei sociale X (fosta Twitter), a negat afirmațiile că a discutat cu Putin despre subiecte legate direct de conflicte armate sau linii roșii nucleare. El a afirmat că discuția avută cu liderul rus a avut loc cu aproximativ un an și jumătate înainte de actualele relatări, tratând exclusiv teme spațiale.
Cu toate acestea, publicații precum Wall Street Journal și alte surse menționează că magnatul a continuat să aibă discuții cu oficiali ruși, inclusiv cu Serghei Kirienko, șeful de cabinet al lui Putin. Scrisoarea celor doi senatori solicitată către Merrick Garland și inspectorul general al Pentagonului subliniază importanța investigării implicării lui Musk în contractele guvernamentale ale SpaceX, având în vedere posibilele implicații de securitate națională.
Programul de sateliți Starlink al SpaceX, esențial pentru comunicațiile militare ale Ucrainei în conflictul cu Rusia, a atras atenția și a stârnit îngrijorări, având în vedere că SpaceX este implicată în contracte de delimitare a miliardelor de dolari cu Pentagonul și NASA. De asemenea, compania SpaceX are un acord substanțial de 1,8 miliarde de dolari cu comunitatea de informații a SUA pentru extinderea rețelei sale de sateliți de spionaj.
Sistemul Starlink a fost esențial în menținerea comunicațiilor și a accesului la internet pentru Ucraina după deteriorarea infrastructurii după invazia din februarie 2022. Armata ucraineană a folosit de asemenea rețeaua pentru operațiuni ofensive împotriva trupelor ruse, fapt ce nu a fost bine primit de Musk, determinându-l să închidă temporar accesul Starlink în anumite zone, din temerea unei escaladări nucleare.