Reclamă

Suntem în a treia zi din Săptămâna Patimilor ce are o semnificație specială. Ni se amintește de patimile Mântuitorului, iar creștinii se spovedesc pentru a se purifica în vederea învierii. Iată ce tradiții trebuie să ai în vedere pentru această zi. 

Săptămâna Patimilor este una de introspecție, moment în care creștinii se pregătesc pentru învierea Mântuitorului. Denia care se ține în bisericile ortodoxe amintește de Maria Magdalena care i-a spălat lui Iisus Picioarele cu lacrimile sale, pentru pocăință. Tot astăzi, Iuda l-a vândut pe Iisus Hristos fariseilor pentru 30 de arginți, iar această zi a fost declarată una de post pe tot parcursul anului.

Deniile reprezintă o priveghere sau o slujbă nocturnă și a început de duminică. Cea dintâi slujbă se numește Utrenia care, în mod normal, avea loc dimineață, ea s-a ținut seara. Denumirea de denie s-a împământat pentru faptul că ele au loc seara sau chiar la miezul nopții, în cazul mănăstirilor.

Tradiții și obiceiuri

Miercurea Mare este o zi plină de semnificații și tradiții care se respectă încă din bătrâni. Se ține post aspru, unde se vor consuma cât mai puține alimente de post, sau chiar negru. Se va ține în special de persoanele care nu au reușit să o facă până acum.

Aceasta este ultima zi în care se mai pot face treburi casnice. Se termină curățenia de Paște, se pregătesc haine noi, se prepară bucate pentru ziua sfântă a învierii și se pregătesc ouăle care se vor colora a doua zi, în Joia Mare.

Doxologia

Rugăciunea pentru Miercurea Mare

„Doamne Dumnezeul meu! Osândit stau înaintea Feţei Tale celei Sfinte şi-mi mărturisesc nevrednicia, neputinţa şi sărăcia mea cea mare. Pentru aceasta mă rog Ţie, o, Izvor dulce şi noianul îndurării, deschide stavilele cerului şi plouă asupra mea bunătăţile îndurării Tale, pentru ca să pot scoate lacrimi, să plâng, să spăl şi să curăţesc sufletul meu de întinăciunea păcatelor, cu căinţă tare şi adevărată.

Şi ca să-mi dai acest Dar, Stăpâne, pun mijlocitor pe Înaintemergătorul Ioan, către care zic: O, învăţătorule al credinţei şi mărite Proorocule, care eşti mai mare decât toţi proorocii, precum Însuşi Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Sfânta Evanghelie, tu, care ai arătat poporului pe Stăpânul Hristos, tu, care L-ai botezat în Iordan şi ai văzut cerurile deschizându-se, tu, care ai auzit glasul Părintelui Ceresc şi ai văzut pe Duhul Sfânt ca un porumbel pogorându-se peste El. Rogu-te, ajută-mi cu mijlocirea ta, tu, care stai în cer înaintea judecătorului Veşnic, şi fă să se îndure de mine, că ai multă îndrăzneală înaintea Lui.

Întinde mâna aceea, cu care L-ai botezat şi strică cugetele mele cele rele, şi mă întăreşte să-mi petrec viaţa pe calea cea bună a lui Dumnezeu. O, Proorocule! Luminează-mi mintea cu poruncile Domnului, ca să le ţin minte şi să le păzesc până la capătul vieţii mele. Şi să stai lângă mine în ora morţii mele, să mă duci pocăit înaintea Stăpânului meu, Dumnezeu. Roagă-te încă şi pentru toată lumea ca Dumnezeu să dea ajutor creştinilor, şi celor vii şi celor răposaţi, şi să-i odihnească de nevoile cele multe, să le dea toate cele de trebuinţă şi să-i învrednicească Împărăţiei Sale. Amin.”


Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro